Priština: Radončić svjedoči na suđenju Keljmendiju
Suđenje

Naši susreti su bili slučajni

Priština: Radončić svjedoči na suđenju Keljmendiju

Svjedočenjem Fahrudina Radončića, svjedoka Tužilaštva, u Osnovnom sudu Priština nastavljeno je suđenje Naseru Keljmendiju opuženom za organizovani kriminal, umiješanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. godine i trgovinu narkoticima.

Suđenje je počelo sa sat i po zakašnjenja, jer je policija kasnila sa dovođenjem optuženog Keljmendija u sudnicu, javlja Anadolija. 

Za svjedočenje Fahrudina Radončića, koji je predsjednik Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, predviđena su tri dana, što znači da će suđenje biti nastavljeno sjutra i u ponedjeljak.

Specijalni tužilac je na početku ročišta ispitivao Radončića o njegovoj biografiji i o njegovim aktivnostima za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, a kasnije i o njegovim susretima i poslovima sa Kejlmendijem.

Naser Keljmendi je uhapšen početkom maja 2013. od strane Policije Kosova. Keljmendi, koji ima i kosovsko i bh. državljanstvo, od tada je u pritvoru.

Iako je iz BiH traženo izručenje Keljmendija, do toga nije došlo zato što je on državljanin Kosova i zato što Kosovo i BiH nemaju sporazum o izručenju, jer BiH nije priznala Kosovo. 

Specijalno tužilaštvo Kosova je jula 2014. podiglo optužnicu protiv Nasera Keljmendija pri Osnovnom sudu u Prištini. 

U januaru 2015. Keljmendi se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. On je optužnicu ocijenio politički motivisanom jer je bio “sponzor političara koji više nijesu na vlasti u BiH”. 

Radončićevo svjedočenje odgađano je nekoliko puta, mada su u ovom slučaju svjedočili brojni svjedoci iz BiH.

Sud BiH je sredinom februara potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Radončića, zatim Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa, zbog sumnje da su ometali istragu protiv Keljmendija.

Keljmendi je u junu 2012. godine stavljen "na crnu" listu SAD-a.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.