Marković ne može opoziciji biti alibi za odbijanje preuzimanja odgovornosti
Duško Marković

Odluka za mandatara mudar i strateški potez smatra Janjić

Marković ne može opoziciji biti alibi za odbijanje preuzimanja odgovornosti

Odluka premijera Mila Đukanovića da se povuče iz izvršne vlasti i predlog da Duško Marković bude mandatar za sastav nove vlade, mudar je i strateški potez, ocijenio je politički analitičar Dušan Janjić.

"To je dobar potez, ne samo za Đukanovića lično, nego je to jako dobro za Crnu Goru. Kad kažem strateški, mislim na neposredni efekat da će se olakšati formiranje ubjedljive i strateške većine za podršku vladi, što je potrebno da bi se rafitikovalo pristupanje NATO-u. Imamo taj lični momenat koji je zloupotrebljavao dio opozicije, a koji više neće moći da bude ni formalno korišćen. Znači, od danas se mora razgovarati o programu. Nova vladajuća koalicija ne može da se pravi na mržnji ili ljubavi prema jednom čovjeku, nego prema programu", rekao je Janjić za Pobjedu.

On očekuje da će Đukanović, i pored povlačenja, i dalje biti uticajan u crnogorskoj politici.

"To ne znači da on ide u penziju, da ide da lovi ribu. Očekujem da će Đukanović imati značajnu ulogu u javnom životu i političkom životu, i ne samo u Crnoj Gori, samo što neće biti u izvršnoj vlasti. Moramo priznati - voljeli ga ili ne - da je on po formatu nadmašivao ne samo političare u Crnoj Gori, nego još uvijek nadmašuje ove na Zapadnom Balkanu", rekao je Janjić.

On ocjenjuje da je dobar potez i predlog DPS-a da Duško Marković bude mandatar za sastav nove vlade.

"Marković je ličnost koja ne može opoziciji, odnosno nekima koji su se našli u Demokratskom frontu i koaliciji Ključ, da služi kao alibi za odbijanje preuzimanja odgovornosti. Tako da mislim da je to dobar potez. Samo da podsjetim, Đukanović je i ranije pokušao da izađe iz izvršne vlasti, da bude u stranci i da sebi nađe novu ulogu. On se vratio i nije uspio da pripremi DPS za jednu ozbiljniju reformu. Od ovog momenta svi u DPS-u moraju da razmišljaju kako će ubuduće djelovati, jer ne mogu samo da se oslone na vještine i autoritet Đukanovića. Dakle, imaće to posljedice na restrukturiranje i DPS-a i buduće ukupne političke scene", ocijenio je Janjić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.