Novorođenčad da spavaju u istoj sobi s roditeljima, ali ne u istom krevetu
Ilustracija

Američki pedijatri oktkrili

Novorođenčad da spavaju u istoj sobi s roditeljima, ali ne u istom krevetu

Do prve godine života bebe trebaju da spavaju u istoj sobi gdje i roditelji, ali ne u istom krevetu, zaključak je izvještaja Američke akademije pedijatara.

Kako navodi AAP, ovakva preporuka treba se primjenjivati u cilju izbjegavanja smrtnosti kod dojendčadi poput sindroma iznenadne smrti (SIDS), prenosi Anadolija.

Pedijatri poručuju kako je praksi u kojoj će beba spavati u istoj sobi s roditeljima potrebno provoditi najmanje prvih šest mjeseci djetetovog života, čak do godine dana što će smanjiti za 50 posto opasnost od neočekivane smrti.

SIDS-u su, tvrde pedijatri, najviše izložene bebe starosti do četiri mjeseci.

AAP preporučuje da se dojenčad polegnu na leđa prilikom spavanja i na tvrdu površinu budući da su studije pokazale da spavanje na leđima smanjuje dojenačku smrtnost.

Pedijatri napominju kako se bebe trebaju pokrivati dobro učvršćenim pokrivačem, jastuke i plišane igračke treba izbjegavati jer mogu izazvati gušenje i pretjerano zagrijavati dijete. 

Pedijatri tvrde kako roditelji često zbog velike brige svoje bebe stavljaju u njihov zajednički krevet što je pogrešno.

"Krevet za odrasle osobe nije dizajniran za bebu. Jastuci, dekice i drugi predmeti u krevetu mogu ometati disanje novorođenčeta i uzrokovati pregrijavanje djeteta. Kreveti za odrasle su previše mekani za bebu i njeno krhko tijelo", navodi se u izvještaju. 

Pedijatri pozivaju majke da, bez obzira na način porođaja, često budu u tjelesnom kontaktu sa bebom kojoj će time tjelesna temperatura biti stabilnija kao i srčani ritam. Istim kontaktom majka na dijete prenijeće njene bakterije što je važno za razvoj djetetovog imuniteta.

Izvještaj, koji je objavio CNN, prezentovan je na godišnjoj konferenciji Akademije u San Francsicu u Californiji, a nakon toga i medicinskom časopisu "Pediatrics".

Riječ je o prvoj preporuci AAP-a nakon 2011. godine u svrhu stvaranja sigurnijeg okruženja spavanja za dojenčad.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.