Međunarodni festival glumaca početkom novembra
Nikšićko pozorište

U Nikšiću

Međunarodni festival glumaca početkom novembra

Međunarodni festival glumca biće održan od 3. do 8. novembra u Nikšiću. Tradicionalnu pozorišnu smotru u slavu glumca, organizuju Nikšićko pozorište i Opština, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Selektor i umjetnički rukovodilac Festivala Goran Bulajić, kazao je da će na sceni Nikšićkog pozorišta u takmičarskom dijelu biti pet nagrađivanih predstava koje imaju dug pozorišni život i osvjedočenu komunikaciju sa publikom, u kojima igraju jedna od najvećih imena eks jugoslovenskog prostora.

„Nikšićki Festival je oslonjen na glumca i na njemu se dodjeljuju samo glumačke nagrade, što ga čini posebnim i izazovnim. Ovogodišnja selekcija imala je to u vidu i očekujemo dobar rezultat i dobru komunikaciju sa nikšićkom publikom, koja je veoma zahtjevna i sofisticirana“, rekao je Bulajić na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu.

Međunarodni festival glumca 3. novembra otvoriće predstava „Voz“ Zvezdara teatra iz Beograda, po tekstu Kormaka Makartija, u režiji i adaptaciji Voja Brajovića, u kojoj uloge tumače sergej Trifunović i Voja Brajović.

Druga predstava na Festivalu biće „Art“, po tekstu često izvođenom i nagrađivanom Jasmine Reze, u režiji Miljana Prljete i Agencije „Tri za groš“ u kojoj igraju Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta.

Treće festivalske večeri biće predstava „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, čiji tekst potpisuje Maja Todorović, režiju i adaptaciju Ana Vukotić, dok će likove na scenu „iznijeti“ glumačka ekipa - Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Danilo Čelebić, Mišo Obradović, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Radusinović, Goran Vujović, Zoran Vujović i Dušan Kovačević.

Predstava „Divlje meso“ Narodnog pozorišta iz Sarajeva, po tekstu Gorana Stefanovskog i u režiji Dina Mustafića, obilježiće četvrto veče Festivala, a u toj “drami vijeka“, jugoslovenske dramaturgije, kako su je nazivali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, uloge tumače Josip Pejaković, Vesna Mašić, Aldin Omerović, Amar Selimović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić – Tarakčija, Branko ličen, Džana Pinjo, Zijah Sokolović, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Merima Lepić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Raisa Bužimkić.

Festival glumca zatvoriće nagrađivana predstava Šekspir na Egzit /SHAKEspeare na Exit/, Teatra Exit iz Zagreba, u režiji Marka Raguža, u kojoj Željko Anočić, Marko Matkovičić i Saša Anočić donose zanimljivu tragično - komičnu igru po Šekspirovim fragmentima.

Bulajić je saopštio da ove godine u takmičarskom dijelu neće biti šeste predstave, već će to veče biti posvećeno pobjednicima – glumcima, a na sceni Nikšićkog pozorišta nastupiće Srđan Bulatović i Darko Nikčević sa gudačima, koji su nedavno svirali u Karnegi holu.

O najboljima na Festivalu odlučiće žiri u čijem su sastavu Meto Jovanovski, Dubravka Drakić i Sreten Mitrović.

Antena M

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.