Pošiljka iz Crne Gore: Ozračene pečurke blokirane u Italiji

13. oktobra

Pošiljka iz Crne Gore: Ozračene pečurke blokirane u Italiji

Italijanske sanitarne službe blokirale su prodaju crnogorskih pečuraka Hydnum repandum, zbog kontaminiranosti visokom koncentracijom radioaktivnog izotopa Cezijuma - 137. To je prenijelo nekoliko italijanskih medija.

Pošiljka radioaktivnih pečuraka iz Crne Gore zaplijenjena je u Italiju 13. oktobra. One su, prema izvještajima medija, stigle brodom.

Službenici carine   i policije  su odmah reagovali i zaplijenili opasnu pošiljku. Te pečurke trebalo je  da završe na italijanskom tržištu.

Nakon što se sprovedu potrebne analize, prema istim informacijama, biće vraćene  u crnogorsku luku iz koje su isplovile. 

Portal “Ilfattoalimentare.it” navodi  da su ozračene pečurke iz Crne Gore pomenute i u izvještaju RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed. 

To je izvještaj Evropske unije o prekograničnim rizicima za javno zdravlje u lancu ishrane i bezbjednosti hrane.

U RASFF izvještaju, pored  proizvoda iz Crne Gore, pomenut je još 61 slučaj opasnih materija pronađenih u hrani na evropskom nivou.

Sedam slučajeva je  signalizirano od strane italijanskog ministarstva za zdravstvo.

Hydnum repandum je jestiva pečurka  iz porodice Hydnaceae. Za razliku od ostalih pečuraka, sa donje strane klobuka  ima iglice. Raste u Evropi i Sjevernoj Americi, u listopadnim šumama. Ova pečurka se koristi i za kiseljenje. 

Pečurke (gljive) su dobri bioindikatori  radio zagađenja  životne  sredine. Nivo Cezijuma - 137    (Cs) u gljivama   se   uzima  u  razmatranje  prilikom  proračuna  radioaktivnog  opterećenja visokoplaninskih ekosistema. 

Pečuraka Hydnum repandum ima u brdima na sjeveru Crne Gore. Navodno, ima ih i u brdima iznad naselja Zelenike kod Herceg Novog.

Vijesti

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.