Svakih sedam sekundi maloljetna djevojčica bude prisiljena na udaju

Najviše u Avganistanu, Jemenu, Indiji i Somaliji

Svakih sedam sekundi maloljetna djevojčica bude prisiljena na udaju

Svakih sedam sekundi djevojčica mlađa od 18 godina stupi u brak, piše u novom izvještaju organizacije Save the Children.

Istraživanje Every Last Girl pokazuje da djevojčice u dobi od deset godina bivaju prisiljene na udaje za muškarce često mnogo starije od sebe, što ih izlaže obiteljskom nasilju, zlostavljanju i silovanju.

Izvještajem je kreiran novi indeks za rangiranje zemalja prema broju dječijih brakova, obrazovanju, tinejdžerskoj trudnoći, smrtnosti rodilja i boju žena u politici.

Izvještaj je otkrio da je broj maloljetnica koje stupe u brak porastao - svake dvije sekunde u svijetu djevojčica mlađa od 18 godina bude prisiljena na udaju, najviše u Avganistanu, Jemenu, Indiji i Somaliji.

Indija je navedena kao zemlja s najvećim brojem dječijih brakova u svijetu, s gotovo polovinom svih djevojaka - oko 24,6 miliona - u braku prije nego navrše 18 godina. Dodaje se da ove brojke imaju veze i s veličinom populacije u svakoj od zemalja.

Za djevojčice iz siromašnih porodica više je vjerovatno da će biti udane u mladoj dobi. Oko četrdeset posto najsiromašnijih djevojčica u Nigeriji je u braku već prije nego napune 15 godina, u odnosu na "samo" tri posto onih koje su boljeg materijalnog stanja u toj afričkoj zemlji.

AntenaM

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.