Siništaj : Albanci moraju biti odlučni, a ne poslušni
Vaselj Siništaj

Albanci nikad nijesu uslovljavali Crnu Goru

Siništaj : Albanci moraju biti odlučni, a ne poslušni

Ono čega se bojao pred tek okončane izbore, kaže za Kodex Vaselj Siništaj iz albanske Građanske inicijative, obistinilo se. Albanci su osvojili jedan poslanički mandat.

Čvrst zagrljaj većine albanskih političkih subjekata u predhodnom periodu, sa DPS-om, dovelo je do znatnog pada broja glasača za nacionalne partije. To apriori ne znači da su se Albanci opredijeljili za prograđanske subjekte, već su na takav način iskazali nezadovoljstvo radom dosadašnjih predstavnika u Parlamentu, zaključuje Siništaj i dodaje
"Ono što je prioritetno da se učini, ne u naredne četiri godine, već u prvoj godini buduće Vlade, jeste: punopravna opština za građane Malesije/Tuzi i ukupna decentralizacija vlasti, a samim tim i  demokratizacija društva.

Potom riješiti na adekvatan način pitanje zastupljanja Albanaca, ne samo u Skupštini Crne Gore već i u Skupštinama lokalnih zajednica, shodno principu afirmativne akcije - kroz pozitivnu diskriminaciju, onako kako je propisano Ustavom; povećati broj zaposlenih mladih, školovanih kadrova u organima državne uprave, u organima lokalne uprave, javne službe i javnih preduzeća; brža i veća investiciona ulaganja u sredinama gdje su Albanci većina; revizija svih sumnjivih privatizacionih procesa u albanskim sredinama, povraćaj imovine stvarnim vlasnicima, novi Zakon o morskom dobru i Nacionalnim parkovima, potrebno je na Ustavan način definisati pitanje upotrebe nacionalnih simbola, donijeti Zakon o upotrebi jezika u službenoj upotrebi i mnogo drugih pitanja, koja su definisana Ustavom ali se ne primjenjuju u praksi" kaže Siništaj.

Imali bi dakle albanski predstavnici, ili bolje rečeno predstavnik u Parlamentu, na čemu da insistiraju pri formiranju buduće crnogorske Vlade. Na pitanje da li bi to mogli biti i uslovi za koaliciono djelovanje Siništaj odgovara da Albanci to nikad nijesu radili.

"Albanci nikada nijesu uslovljavali Crnu Goru. Uslovljavanja nijesu dobra u politici. Međutim, praksa je pokazala da su svi sporazumi, barem dosadašnji, izigrani od strane vlasti i Albanci su pretrpjeli ogromnu političku štetu. Tako je i sa obećanjima. Vrijeme je da se sva pitanja riješe u najkraće mogućem roku, a ako bude političke volje to se može sve riješiti u toku 2017 godine. Mislim da u sve ovo treba uključiti i međunarodni faktor kako bi se dostigao najveći mogući stepen osnovnih ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori. Na kraju krajeva, to je obaveza Crne Gore prema manjinama ako stvarno teži stvaranju građanske države. Manjine su do sada dale svoj maksimum u stvaranju države i očuvanju mira, a samim tim i u pravcu evropskih i evroatlanskih integracionih procesa", poručuje Siništaj. 

Nečinjenje se više ne može pravdati raznim okolnostima. Izgradnji Crne Gore kao istinski građanske države niko ne može zasmetati ako bude političke volje većine, kaže Siništaj.

"Sa druge strane, Albanci ne treba da budu dekor u Vladi nego faktor odlučivanja. Stoga, ukoliko se u ostavljenom roku ne riješe pitanja koja će se definisati kao uslovi podrške budućoj Vladi, onda Albanci ne treba da budu dio te, niti bilo koje druge Vlade. Albanci imaju i kadra i znanja da pruzmu odgovornost za unaprijeđivanje osnovnih ljudskih i građanskih prava, s tim što moraju biti stvarno odlučni a ne poslušni", zaključuje razgovor za Kodex, Vaselj Siništaj iz albanske Građanske inicijative.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.