Crna Gora među zemljama  sa najviše državnih praznika
Foto:Al Džazira

Balkanci najviše praznuju

Crna Gora među zemljama sa najviše državnih praznika

Region Zapadnog Balkana u vrhu je evropske statistike prema broju neradnih dana tokom godine.

Mapa koju je napravio češki lingvista, matematičar i umjetnik Jakub Marian, pokazuje koliko Evropljani godišnje odmaraju.

U zemljama regiona odmara se više nego u drugim dijelovima Evrope.

Bosna i Hercegovina svrstana je u red zemalja sa najviše državnih praznika – od deset do petnaest, zavisno od entiteta/kantona.

Jedan dan manje se praznuje u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a do 13 dana državnih praznika zabilježeno je u Sloveniji, Srbiji i Makedoniji, prenosi Al Džazira.

Najmanje praznika zabilježeno je u Velikoj Britaniji (0) i Holandiji (8), s tim što Britanci imaju 28 dana plaćenog godišnjeg odmora.

Na globalnom nivou, najviše se praznuje u Aziji (8), zatim, redom, u Latinskoj Americi (4), Zapadnoj Evropi (3), Centralnoj i Istočnoj Evropi (3), pa na Bliskom istoku i Africi (2) i na kraju Sjevernoj Americi.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.