Pedijatri da budu zaštitnici svakog djeteta

Kongres prevetivne pedijatrije

Pedijatri da budu zaštitnici svakog djeteta

Pedijatri moraju biti zaštitnici svakog djeteta, bez obzira na kulturu, religiju, pol, rasu, etničku ili nacionalnu pripadnost, jer djeca ne mogu sama sebe štititi, poručeno je sa prvog Kongresa prevetivne pedijatrije Crne Gore, koji je danas počeo u Bečićima.

Kongres sa međunarodnim učešćem, koji će trajati do nedjelje, organizuje Asocijacija preventivne pedijatrije Crne Gore, pod pokroviteljstvom ministarstava zdravlja i nauke, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica (DZP).

Predsjednik Asocijacije i direktor DZP, Nebojša Kavarić, kazao je da taj stručni skup, po mnogo čemu treba da bude prekretnica u napretku, statusu i očuvanju pedijatrijske medicine kao temelja zdravstvenog sistema.

„Pedijatrija je jedina grana medicine koja je isključivo zadužena za dobrobit novorođenčadi, djece i adolescenata, uključujući njihovo zdravlje, mentalni, fizički i psihološki rast i razvoj, kao i priliku da ostvare svoj puni potencijal u odraslom dobu“, rekao je Kavarić.

On je naglasio da se pedijatri ne smiju baviti samo određenim organskim sistemima i biološkim procesima, već i uticajem okoline kao i socijalnim faktorima, koji mogu imati veliki uticaj na fizičko, emotivno i mentalno zdravlje djece i njihovih porodica.

Prema njegovim riječima, mladi su često među najranjivijom kategorijom u društvu, i zato se njihovim potrebama mora posvetiti posebna pažnja.

„Svjetska populacija se uvećava brzinom od 1,14 odsto godišnje. U svijetu živi 1,8 milijardi djece, što je oko 29 odsto, odnosno gotovo trećina svjetske populacije“, kazao je Kavarić.

On je naglasio da se kvalitet zdravstvene zaštite može definisati kao stepen prema kojem zdravstvene usluge za pojedince i populaciju povećavaju uspješnost željenih ishoda, i da su u skladu s trenutnim stručnim znanjem.

Generalna direktoka Direktorata za biomedicine Ministarstva zdravlja, Mira Jovanovski Dašić, kazala je da je zdravstvena zaštita djeteta nauka temeljena na holističkom pristupu djetetu.

„S ciljem razvoja, promovisanja i unaprjeđenja zdravlja djece, od začeća do adolescentne dobi, praćenjem rasta i razvoja djece, kao i stručnim usavršavanjem i unaprjeđenjem svih struka koje se bave zdravljem djece, bilo tjelesnim, mentalnim, emocionalnim ili intelektualnim, a u skladu s Konvencijom o pravima djeteta“, navela je Jovanovski Dašić.

Ona je kazala da su promocija zdravlja i dobrobit, prevencija nesreća i bolesti, sigurnost djece u bolnici, i u porodici, kao i u široj društvenoj zajednici, glavne oblasti koje se tiču zdravlja djece, a koje su značajno zastupljene u zdravstvenoj politici Crne Gore.

„Preventivna pedijatrija ima za cilj prevenciju bolesti kod djece i, umjesto da se fokusira samo na izlječenje bolesti, daje akcenat njenom sprječavanju. Samo prevencijom bolesti, dijete može da dostigne svoj genetski potencijal“, istakla je Jovanovski Dašić.

Na svečanom otvaranju Kongresa govorili su i generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost Ministarstva nauke, Darko Petrušić, kao i predsjednici udruženja pedijatara zemalja regiona.

„Kongres preventivne pedijatrije ima i cilj da se, razmjenom iskustava i stručnog znanja, pomogne boljem razumijevanju značaja prevencije u pedijatriji, odnosno oblasti preventivne pedijatrije i srodnih disciplina“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će predavanja održati eminentni stručnjaci iz oblasti preventivne pedijatrije i srodnih disciplina, s ciljem da se na naučnoj osnovi, potencira značaj preventivne pedijatrije kao temelja zdravstvenog sistema.

RTCG/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.