Bubrezi su vam u opasnosti: Ovih 5 znakova to pokazuje
Ilustracija

Upozorenje

Bubrezi su vam u opasnosti: Ovih 5 znakova to pokazuje

Jedan od standardnih simptoma su i promijene na koži, poput osipa, svraba i suvoće.

Bubrezi su vitalni organi koji obavljaju veoma važne funkcije u tijelu. Ali, znate li šta će se dogoditi vašem tijelu ako bubrezi ne filtriraju toksine i otpadne materije iz krvi?

Sledećih pet simptoma su najraniji znakovi oštećenja bubrega:

Bol u donjem dijelu leđa

Ovo se smatra jednim od najčešćih simptoma bolesti bubrega. Može se pojaviti samo na jednoj strani. Obično je prisutan kad osoba spava samo na jednoj strani, a to je strana bolesnog bubrega. Gravitacija, takođe, ima svoj udio u tome. Gotovo uvijek, u roku od nekoliko dana, bol postaje bilateralna, odnosno prebacuje se na drugu stranu.

Bol se može pojaviti u jutarnjim satima ili nakon buđenja tokom noći. Može se pojaviti na jednoj ili obije strane donjeg dijela leđa, a možete osjetiti i poteškoće u mokrenju. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonstikuje na vrijeme, može se uspiješno liječiti.

Osip, suvoća, svrab

Ovo je takođe standardni simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očiglednog razloga, postoji velika šansa da su vaši bubrezi oštećeni.

Promjene u mokraćnoj funkciji
Bubrezi su takođe odgovorni za izlučivanje mokraće, zbog čega se vaši mokraćni obrasci mogu mijenjati kada su u nedostatku. Ova promjena može da uključuje:

- Pjenušava mokraća
- Noćno mokrenje
- Krv u urinu
- Osjećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem
- Češće ili obilnije mokrenje nego inače, blijeda mokraća
- Rijeđe ili mokrenje u manjoj količini nego inače, taman urin

Budite svijesni da su početne promjene u mokraćnoj funkciji samo blagi znakovi problema sa bubrezima, dok je promjena boje urina znak težeg stanja.

Otoci na različitim dijelovima tijela

Kao što smo već spomenuli, bubrezi su odgovorni za izbacivanje toksina i viška tečnosti iz tijela. Njihovo oštećenje direktno utiče na dodatno nakupljanje tečnosti, koje se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega mnogo teže i da treba reagovati odmah.

Umor i slabost

Hormon eritropoetin, koji proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koje imaju ulogu u prenošenju kiseonika u ćelije. Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije.

Uzroci oštećenja bubrega

Teški metal kadmijum, pronađen u životnoj okolini usled sagorevanja nafte i ugljena, kao i spaljivanje komunalnog otpada, jedan je od glavnih uzroka bolesti bubrega. Fosfatna đubriva koja zagađuju naše snabdijevanje hranom su drugi izvor kadmijuma. Osim toga, pušači direktno uvlače kadmijum u svoja pluća, pa imaju dvostruko veću količinu kadmijuma u sebi u odnosu na nepušače.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

- Funkcija bubrega efektno može biti poboljšana kroz ishranu i bolji način života.

- Prva stvar koju možete da učinite jeste da ne pušite i izbjegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kadmijuma.

- Redovno vježbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnica na dnevnoj bazi, može značajno da poboljša zdravlje bubrega.

- Poslednje, ali ne i manje važno, tu je i podrška iz prirode, u vidu kukuruzne svile, smrekinih bobica, lišća uve, korijena čička...

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.