Da li laptop treba isključivati sa punjača?
Ilustracija

Odgovor nije jednostavan

Da li laptop treba isključivati sa punjača?

Da li laptop uvijek treba isključiti s punjača, nakon što se baterija napuni? Odgovor na to pitanje nije jednostavan.

Prema testiranjima baterija laptopa, ako svoj uređaj stalno držite na punjaču, to će umanjiti njegove mogućnosti. Osim toga, povišena temperatura tokom punjenja škodi elektronici, pa se uglavnom ne preporučuje stalno držanje “na kablu”, piše Tportal.hr.

Jedno od rješenja je da, u slučaju da ćete laptop duže koristiti, izvadite bateriju i jednostavno radite kao za dekstopom. Međutim, kod novijih uređaja ni to nije moguće, jer su baterije zapečaćene u kućištu, kako bi se smanjila njihova masa i osigurale manje dimenzije. 

Ni proizvođači nisu sigurni. 

Acer preporučuje vađenje baterije kad god je to moguće, a HP da se laptop maksimalno dvije nedjelje drži na stalnom punjenju. Dell potpuno negira da je ostavljanje laptopa na punjaču problematično, a Apple da u idealnom slučaju, naizmenično treba puniti i koristiti računar. 

Pošto jasnijeg odgovora nema, uvijek se možemo pozvati na jedino vidljivo rešenje – umjerenost. 

Era problematičnih NiMH baterija u laptopima je okončana i sada većina ima litijum jonske ili litijum-polimer baterije, koje se ne mogu “prepuniti”, ali se zato mogu isprazniti dovoljno da se oštete. 

Poznato je da njihov vijek trajanja može skratiti nivo napona (što je viši prilikom punjenja, to je viek baterije kraći), ciklusi punjenja i pražnjenja (broj je ograničen za svaku bateriju), kao i visoke temperature (više od 30 stepeni Celzijusa utiču na dugovječnost baterije).

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.