Dvije situacije u kojima ne smijete jesti grejpfrut
Ilustracija

Vodite računa

Dvije situacije u kojima ne smijete jesti grejpfrut

Iako je grejp zdrava voćka morate voditi računa o konzumaciji u sledećim situacijama.

Grejpfrut je na glasu kao zdrava namirnica koja je poželjna u svakodnevnoj ishrani. Međutim, ako razmišljate o procesu detoksikacije ili pijete lijekove, onda bi obavezno trebalo da ga izbjegavate jer u tom slučaju ometa rad jetre, glavnog organa-katalizatora u našem tijelu. 

Jetra ima vrlo važnu ulogu u metabolizmu jer obavlja brojne funkcije: u njoj se čuva glikogen (uskladišteni šećer), proizvode krvne bjelančevine, uklanja holesterol, pokreće procese pretvaranja aminokiselina ili drugih molekula u glukozu nakon potrošnje zalihe glikogena. 

Njena ključna uloga je proces detoksikacije koji štiti od štetnog uticaja brojnih toksina kojima smo u današnjem suvremenom životnom stilu svakodnevno izloženi. Zato se obično kaže da je jetra "ogledalo" našeg zdravlja. 

Iz konzumirane hrane i pića izvlači toksine, razgrađuje ih u manje štetne materije pa ih čuva ili uklanja iz organizma, a pravilnim odabirom namirnica pomažemo joj pomažemo da ostane zdrav organ i nesmetano obavlja svoju funkciju. 

Grejpfrut - zabranjena namirnica 

Namirnica koju treba izbjegavati ako se pripremate za režim detoksikacije ili uzimate lijekove je – grejpfrut. Iako se radi o veoma zdravoj namirnici poželjnoj u svakodnevnoj ishrani, u slučaju detoksikacije i kod uzimanja lijekova ona ometa rad jetre. 

Tačnije, usporava i blokira djelovanje CYP314, zaduženog za razgradnju toksina i štetnih materija. Uloga tog enzima u tijelu je veoma važna jer pomaže u izlučivanju toksina iz tijela.

Zadovoljna hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.