Pozitivan na kokain zbog poljupca
Foto: Getty Images

Jedan od favorita u Riju

Pozitivan na kokain zbog poljupca

Svjetski šampion u skoku motkom Šon Barber bio je pozitivan na kokain pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ali je Atletska federacija to objavila tek mjesec i po dana kasnije. Barber je dobio zeleno svjetlo da se takmiči u Riju zbog svoje nesmotrenosti, pošto je kokain unio u organizam putem poljupca.

22-godišnji Barber je dan prije kanadskih olimpijskih kvalifikacija objavio oglas u kojem traži susret sa djevojkom koja mora da bude zdrava i da se ne drogira. Dan kasnije je osvojio titulu i nacionalni rekord, ali će ostati bez njih zbog pozitivnog testa.

Njegov slučaj se našao pred posebnom komisijom 5. avgusta, pred početak Olimpijskih igara, gdje je obrazložio da je kokain završio u njegovom sistemu poslije poljupca. Nezavisni istražitelj je donio odluku da Barber nije napravio nikakav doping prekršaj, dok su iz Međunarodne atletske federacije poručili da je to bila razumna odluka pošto je ustanovljeno da tolika količina kokaina nije mogla da se unese u sistem sa namjerom.

„Nijednog trenutka nisam pomislio da bi zbog mog ponašanja kokain mogao da mi završi u organizmu“, istakao je Barber.

Tokom istrage ustanovljeno je da je Barber postavio oglas i tražio susret sa djevojkom bez ikakvih obaveza da bi se lišio stresa. Djevojka sa kojom je proveo noć je rekla da je konzumirala kokain i da Barbera nije obavijestila o tom.

Barber se na kraju našao u Riju i osvojio je tek deseto mjesto, iako je smatran za jednog od favorita.

Sličan slučaj kao Barberov viđen je u tenisu 2009. godine, kada je Francuz Rišar Gaske bio pozitivan na kokain, ali je utvrđeno da je i njemu ta supstanca u organizmu završila putem poljupca.

N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.