Pet namirnica koje nipošto ne smijete podgrijavati
Ilustracija

Zabranjeno

Pet namirnica koje nipošto ne smijete podgrijavati

Većina nas često podgrijava jela u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu. Možda niste znali da neke namirnice nikako ne bismo smjeli da podgrijavamo jer one sadrže stvari koje kod ponovnog zagrijevanja postaju toksične.

To može da ostavi kratkoročne posljedice poput probavnih problema, ali i da dugoročno našteti našem zdravlju.


1. Celer.

Uglavnom ga koristimo za kuvanje supe i čorbe ili za pire i salate. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svježeg. Sadrži hranljive materije koje postaju toksične usljed ponovnog zagrevanja.

2. Јaja.

Takođe spadaju u grupu rizičnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku s prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svjže pripremljene. Smiju da se čuvaju u frižideru i pojedu hladne.

3. Špinat.

Stručnjaci preporučuju da kuvani špinat pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan poslije. On sadrži visoki procenat hranljivih materija koje se usljed stajanja, ali i ponovnog podgrijevanja pretvaraju u kancerogene i opasne za naše zdravlje.

4. Krompir.

Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgrijava i ne ostavlja za dan poslije. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje hranljive materije tokom zagrijevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate varivo za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. Gljive.

Јedu se odmah nakon pripreme. Podgrijavanje mijenja sastav proteina u gljivama zbog čega može doći do raznih probavnih problema. Takođe, mijenjaju svoj ukus. Zabrana podgrijevanja vrijedi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive.

Nezavisne novine
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.