Tri naučnika podijelila Nobelovu nagradu za hemiju
Ilustracija

Tri naučnika podijelila Nobelovu nagradu za hemiju

Žan Pjer Sovaž, Džejms Frejzer Stodart i Bernard Feringa dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

Nobelova nagrada uručena im je za razvoj najmanje mašine na svijetu u iznosu od 727.000 funti.

Dobitnici su imenovani na konferenciji za novinare u Švedskoj i tako su dospjeli na listu od 200 drugih laureata imenovanih od 1901. godine. 

Minijaturne mašine sa kontrolisanim pokretima koje su naučnici dizajnirali mogu da izvršavaju zadatke kada im se doda energija. 

U saopštenju Akademije se navodi da će molekularne mašine "najvjerovatnije biti korišćene u razvoju stvari kao što su novi materijali, senzori i sistemi za skladištenje energije". 

Žan Pjer Sovaž je rođen u Parizu 1944. godine.Trenutno radi kao profesor na Univerzitetu u Strazburu i direktor je istraživanja u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja. 

Frejzer Stodart je rođen 1942. godine u Edinburgu, a trenutno radi na Nortvestern univerzitetu u SAD, dok je Bernard Feringa je rođen 1951. godine u Holandiji, gdje danas radi kao profesor organske hemije. 

Sovaž je napravio prvi proboj 1983. godine kada je spojio dva molekula u obliku prstena da formiraju lanac. Stodart je napravio sljedeći korak 1991. godine stavivši molekularni prsten na molekularnu osovinu, a Ferinha je prvi napravio molekularni motor 1999. godine kada je razvio molekularni rotor čije se lopatice vrte u istom pravcu. 

Dodjela ovogodišnjh Nobelovih nagrada počela je u ponedjeljak, odavanjem priznanja japanskom molekularnom biologu Jošinoriju Ošumiju, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije. 

Nobela za fiziku u utorak su dobila tri britanska naučnika Dejvid Džej Tules, Dankan Holdejn i Majkl Kosterlic za otkrića tajni egzotičnih stanja materija, odnosno za "teoretska otkrića topološke faze tranzicije i topološke faze materije". 

U petak biće proglašen laureat Nobelove nagrade za mir, dok će nagrada za književnost biti dodijeljena u četvrtak 13. oktobra, a za ekonomiju u ponedjeljak 10. oktobra. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.