Sinoć otvoren XI Nikšić Guitar Fest

Trajaće do 14. oktobra

Sinoć otvoren XI Nikšić Guitar Fest

Sinoć je otvoreno XI izdanje međunarodnog Nikšić Guitar Festa u Nikšićkom pozorištu.

Prilikom otvaranja, ministar kulture Pavle Goranović je rekao da je Festival internacionalizovao ovaj prostor, umrežavajući domaće sa umjetnicima brojnih svjetskih zemalja koje su imale svoje predstavnike na Nikšić Guitar Festivalu.

“Promišljenom politikom vođenja ovakve vrste kulturnog događaja, te pažljivom selekcijom programa, Guitar Fest u Nikšiću je, slobodno mogu reći, polako gradio sebe u svojevrstan brend ovog grada, prepoznat kao ozbiljan projekat, poput regionalnih, pa i evropskih takmičarskih festivala gitare”, istakao je Goranović.

Niksickigitarfestival002

On je dodao da je Nikšić Guitar Festival uspio da održi i unaprijedi svoj status na festivalskoj mapi Crne Gore, pa i znatno šire. “Tome su siguran svijedok godine trajanja, renome umjetnika i izvođača koji su zbog ovog festivala dolazili i dalje dolaze u Nikšić, a tu je svakako i njegova publika”, dodao je Ministar.

Festival je otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i gitariste Marka Topčija iz Ukrajine, a organizatori su pripremili kvalitetan repertoar i za naredne dane ovogodišnjeg izdanja, kada će nastupiti vrhunski gitaristi i muzičari.

Pobjednik ranije organizovanog konkursa i takmičarskog dijela ovog festivala je Ukrajinac Marko Topči, koji je na otvaranju, kao solista izveo koncert za gitaru i orkestar W501 Heitora Vila-Lobosa. Crnogorski simfonijski orkestar je u drugom dijelu večeri interpretirao Simfoniju broj 2 u e-molu, opus 17 Petra Iljiča Čajkovskog.

U narednim danima XI Nikšić Guitar Festivala nastupiće Vlatko Stefanovski i Teodosij Spasov, Duo „Mućkalica“ koji čine Zoran Anić i Nenad Ljubenović, Amir-Džon Hadad (El Amir) i Hoze Salinas.

Nikšić Guitar Fest trajaće do 14. oktobra.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.