Otvorena izložba recentne crnogorske arhitekture 2006-2016 – “Iskorak”
Sa otvaranja

U Modernoj galeriji

Otvorena izložba recentne crnogorske arhitekture 2006-2016 – “Iskorak”

U Modernoj galeriji u Podgorici sinoć je otvorena izložba recentne crnogorske arhitekture 2006-2016, pod nazivom “ISKORAK” (“GO BEYOND”). Izložbu koju je podržalo Ministarstvo kulture otvorio je generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Aleksandar Dajković.

Dajković je na otvaranju rekao da su ovakvi događaji obaveza svake zemlje koja vodi računa o unapređivanju arhitekture svojih gradova, jer se time ulazi u prostor evaluacije i predviđanja daljih razvojnih koraka u toj oblasti. 

“Crnogorska arhitektura u zadnjoj deceniji doživjela je snažan zamajac, to je nešto što je jasno svim posmatračima ovih savremenih procesa, posebno nama koji smo iz svijeta arhitekture. Ipak, kako bismo pravilno obradili te procese, prepoznali njihove faze i markirali ključne objekte, bilo je potrebno upriličiti ovakav događaj, koji nam omogućava pregled po ocjeni autora izložbe, najzanimljivijih djela, koja svojim inovativnim rješenjima i upotrebnom vrijednošću kreiraju jedinstven kulturni proizvod – recentnu crnogorsku arhitekturu”, rekao je Dajković. 

On je dodao da se u savremenom javnom diskursu često zaboravlja činjenica da je arhitektura takođe vid umjetnosti, jer se zbog ubrzane urbanizacije i sličnih procesa uglavnom povezuje sa standardizovanim projektovanjem.

“Selekcija projekata koji su večeras predstavljeni stoga nas upućuje baš na taj kreativni, umjetnički potencijal arhitekture, zbog čega je ova izložba višestruko važna za adekvatnu valorizaciju arhitketure, kao jednog od osnovnih domena kulture”, dodao je Dajković.

“Iskorak” je autorski projekat Rifata Alihodžića, koji čine prikazi djela i manifestacija u oblasti arhitekture, koja su predstavljala našu zemlju u inostranstvu u prošloj deceniji.

Postavku čini 45 kolor plakata sa dvojezično datim informacijama (na crnogorskom i engleskom jeziku), a prati je i dvojezično obrađen katalog. Izložbom su predstavljena arhitektonska djela nominovana za prestižnu nagradu Mies van de Rohe Award, CEMEX AWARD, kao i postavke sa Bijenala arhitekture u Veneciji. 

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.