Japancu Nobelova nagrada  za oblast medicine
Foto: Facebook/Nobel Prize

Japancu Nobelova nagrada za oblast medicine

Nobelova nagrada za medicinu ove godine je pripala Jošinoriju Osumi iz Japana za otkriće o autofagiji – načinu na koji tijelo razlaže i reciklira ćelijske komponente.

Komitet za dodjelu Nobelove nagrade odlučio je ovogodišnju nagradu dodijeliti Osumiju za otkriće mehanizma autofagije, temeljnog procesa kojim se razgrađuju ćelijske komponente, koji je povezan sa raznim bolestima kao što su Parkinsonova bolest,dijabetes i rak, javlja Anadolija..

“Njegova otkrića su nam pomogla da shvatimo kako se razgrađuju stanične komponente. Otkrića su nam pomogla da shvatimo važnost mnogih fizioloških procesa datih kao odgovor na infekcije ili prilagođavanje na izgladnjivanje autofagije”, navodi se u saopštenju.

Osumi je dobio i novčanu nagradu od osam miliona švedskih kruna (oko 833 hiljade eura).

Japanskom naučniku diploma i zlatna medalja biće uručene 10. decembra, dana kada se obilježava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

Komitet za Nobelovu nagradu sjutra će saopćiti dobitnika nagrade na polju fizike, u srijedu na polju hemije, u petak dobitnik nagrade za mir, a 10. oktobra ime dobitnika Nobelove nagrade iz ekonomiju. Još uvijek nije poznato kada će biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

Osumi je rođen 1945. godine u japanskom gradu Fukuoka, a doktorske studije završio je 1974. godine na Univerzitetu u Tokiju.

Tri godine je proveo u SAD-u gdje je vršio istraživanja, a 1988. godine vratio se u Tokio i osnovao radnu grupu koja se bavila istraživanjem mehanizma autofagije. Nobelovu nagradu dobio je upravo istraživanjima iz 1990-tih godina. Od 2009. godine radi na Institutu za tehnologiju u Tokiju.

Nobelova nagrada za medicinu od 1901. do 2016. godine dodijeljena je 107 puta, a dobilo ju je 211 osoba. Do danas je ovu prestižnu nagradu dobilo 12 žena.

Najmlađi naučnik koji je dobio ovu nagradu bio je Frederik G. Banting (32) koji je nagradu dobio 1923. godine, dok je Pejton Rous zahvaljujući otkriću “virusa koji uzrokuju tumor” dobivši Nobelovu nagradu 1966. godine (87) postao najstariji naučnik koji je dobio ovu nagradu.

Medalju koja se dodjeljuje dobitnicima Nobelove nagrade za medicinu dizajnirao je Šveđanin Erik Lindberg.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.