Riješite se podočnjaka i vrećica ispod očiju
Ilustracija

Lako i jednostavno

Riješite se podočnjaka i vrećica ispod očiju

Kada se žena ujutro probudi s podočnjacima, najradije bi se ponovo vratila na spavanje. Ali, ne može, jer je čekaju posao i bezbroj obaveza. Zbog toga većina odmah poseže za puderom i korektorom, ali puno bolji učinak protiv tamnih, neuglednih kolutova ispod očiju imaju prirodna rješenja.

San

Glavni krivac za podočnjake je nedovoljna količina sna. Spavanje ublažava boljke uzrokovane stresnim načinom života i pozitivno utiče na naš ten te smanjivanje podočnjaka i vrećica ispod očiju. Neki dermatolozi preporučuju i spavanje na dva jastuka kako bi povišeni položaj glave spriječio zadržavanje vode u donjim kapcima.

Kriške svježeg krastavca

Kod ublažavanja podočnjaka pomaže jedan od najstarijih bakinih recepata pomoću kriški svježeg krastavca. Ovo je jedna od najjeftinijih i najjednostavnijih metoda za uklanjanje neugodnih kolutova, ali ne traje dugo. Zahvaljujući hladnim kriškama ovog povrća, koje sadrži 95 odsto vode, krvne žilice se sužavaju i tako privremeno smanjuju natečenost ispod očiju.

Umivanje

Jedan od djelotvornih i jednostavnih trikova protiv podočnjaka je jutarnje umivanje. Veoma je bitno da se svako jutro umivate hladnom vodom. Ako nakon nekog vremena primijetite da hladna voda ipak nije dala željene rezultate, sljedeći korak su oblozi od vrećica čaja.

Vrećice čaja

Za ovaj trik ne treba vam mnogo. Dovoljno je da kesice čaja od kamilice, crnog ili zelenog čaja umočite u hladnu vodu i nakon toga stavite u frižider da se ohlade. Stavite po jednu vrećicu na svako oko i držite ih nekoliko minuta. Nakon toga blazinicom tapkajte oči da bi upile višak vlažnosti.

Ulje badema

Osim čaja, kod ovog problema može pomoći i ulje badema.

Bademovo ulje je odlično za njegu lica i uspješno uklanjanje podočnjaka. Sve što treba učiniti je da prije spavanja nanesete malo ulja ispod očiju i ostavite do jutra, kada ćete ga isprati umivanjem.

Sok od krompira

Još jedan odličan stari bakin recepat protiv kolutova je sok od krompira. Treba samo narezati krumpir i nakon toga procijediti sok koji dobijete te nakapati na vatu koju ćete prisloniti ispod očiju.

Mlijeko

Saveznik protiv podočnjaka koji svi imamo u frižideru je mlijeko. Treba ga nakapati na područje ispod očiju. Potrebno je umiti se prije spavanja, na čisto lice nanijeti mlijeko i ostaviti ga do jutra.

Prevencija

•  Hraniti se kvalitetno i uravnoteženo

•  Spavati barem osam sati dnevno

•   Unositi dovoljne količine vode

•   Izbjegavati preslanu i previše začinjenu hranu

•   Redovno koristiti kvalitetne preparate za područje oko očiju, po mogućnosti na prirodnoj bazi

•   Izbjegavati pretjerano sunčanje jer ono može izazvati prijevremeno starenje kože oko očiju

•    Upotrebljavati obloge za oči, po mogućnosti na bazi ljekovitog bilja

•    Prestati pušiti

NN

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.