Ujedinjeni Arapski Emirati će potrošiti 15 milijardi dolara na grad, koji će biti napravljen u pustinji (FOTO)
Foto: Nrman Foster

90.000 stanovnika

Ujedinjeni Arapski Emirati će potrošiti 15 milijardi dolara na grad, koji će biti napravljen u pustinji (FOTO)

Ujedinjeni Arapski Emirati spremni su potrošiti 15 milijardi dolara na grad koji grade za 90.000 stanovnika.

Grad za 40.000 stanovnika i još njih 50.000 u neposrednoj okolini, a sve na najvišim tehnološkim nivoima…Takav plan su 2010. zacrtale monarhijske vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata 2010, kada su prvi put objavile da će narednih godina potrošiti 15 milijardi dolara na Masdar City. Ogromno gradilište prostire se na površini od šest kilometara kvadratnih i nalazi se 17 kilometara istočno od Abu Dabija, piše express.hr

Riječ je o praktično laboratoriji Instituta Masdar iz glavnog grada UAE-a, kako bi se na jednom mjestu primijenile po mogućnosti sve poznate tehnologije kako bi se spriječilo dalje zagađivanje atmosfere s CO2 i posljedično klimatske promjene.

Zgrade će biti poređane uzduž uskih gradskih ulica, od kojih nijedna neće imati više od pet spratova. Na krovovima će imati solarne panele, a fotonaponski paneli biće raspoređeni i po nadstrešnicama uzduž pločnika za pješake uz gradske ulice.

0644b15337902737eb6e70da5b877cda

Foto: Nrman Foster

Zgrade će imati fasade pod uglom, kako bi upijale što manje sunčeve svjetlosti, dok će glavne tri zgrade biti maksimalno osunčane kako bi tu energiju koristile za proizvodnju vlastite energije, odnosno kako bi pokrivale tri četvrtine potreba za vrućom vodom. Gradski saobraćaj planiraju organizovati mrežom električnih. 100 kilometara od grada UAE gradi i solarnu termoelektranu od 100 MW na površini od 2,5 kilometara kvadratnih za potrebe grada, kao i solarnu fotonaponsku elektranu od 10 MW na površini od 0,2 kilometra kvadratna.

e9ae88228360d92ed7d826c67da19d6b

Foto: Nrman Foster

Osim modernih tehnologija, izvođači radova će koristiti i neke tradicionalne. Npr., na trgovima će imati po jedan 45-metarski toranj koji će hvatati vjetar na visinama gdje je hladnije nego pri tlu. Tornjevi će vjetar, pomoću posebnih senzora, hvatati u skladu sa smjerom vjetra i onda ga usmjeravati prema tlu kako bi se hladila površina. Projekt podržavaju WWF, Greenpeace i mnoge druge organizacije.

Njemački Siemens u svemu tome našao je, kao i još neki, svoju ekonomsku računicu. Projekt je svakako vrijedna laboratorija sa živim ljudima, ali postoje i kritike. Prva je ta da projekat pokazuje primjenu rješenja kad se urbano naselje gradi od nule i usred pustinje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.