Najčešće greške pri održavanju automobila
Foto: Shutterstock

Nije krpa za svakoga!

Najčešće greške pri održavanju automobila

Da li ste znali da nestručnim pranjem automobila možete da oštetite farbu, pa čak i motor, a tako se mogu izazvati i uporni, neprijatni mirisi u kabini?

To su samo neke od posledica neiskusno njegovanog vozila, pa vam donosimo listu nekih od grešaka i rješenja kako da se one, nastale vjerovatno iz najbolje namjere, lako isprave...

Pranje korišćenim sunđerom

Običan sunđer za pranje najbolje je, kad je automobil u pitanju, koristiti samo jednom!

Problem: Već upotrebljeni sunđer, koji je prepun nagomilanih čestica nečistoće, nosi rizik grebanja laka! Isti efekat može da izazove sunđer za pranje posuđa.

Rješenje: Uvijek koristite nov sunđer - može i najjeftiniji, pošto stari sigurno nećete uspjeti dobro da isperete. Umjesto sunđera, može da posluži i meka krpa...

Antiefekat voskiranja i poliranja

Ovi tretmani zahtjevaju iskustvo i znanje, pošto se greške prave začas! Ako nikad niste voskirali ili polirali svoj auto, ne vježbajte na njemu, već potražite pomoć nekog iskusnijeg.

Problem: Farba i lak se mogu oštetiti ukoliko polirate ili voskirate prljave površine ili ako je automobil na direktnom suncu. Računajte da ovi procesi traju i po nekoliko sati!

Rješenje: Poliranje ili voskiranje obavljaju se isključivo na čistom automobilu u hladu, i to parcijalno. Uvijek voskirajte prema uputstvu sa pasti i voskova!

Mrlje na limariji

Ako ne želite trajne ožiljke na limariji od ptica ili insekata, morate reagovati odmah!

Problem: Ako se ne uklone na vrijeme, ptičji izmet ili insekti oštećuju farbu, a u najboljem slučaju, ostaće mrlje na laku. U težim slučajevima, ostaćete bez laka!

Rješenje: Čim ugledate neku od mrlja, uklonite je krpom, vlažnom ili običnom maramicom. Potpuno se skidaju isključivo hemijskim tretmanom.

Pranje motora kompresorom

Sve više vozača odlučuje se za ovakav tip pranja, ali tu mogu da vrebaju zamke!

Problem: Pranje motora kompresorom sa tvrdom vodom može oštetiti električne instalacije i kompjuter. Takođe, ne treba usmjeravati kompresor direktno u rešetku hladnjaka, već treba prati isključivo postrance.

Rješenje: Ako već morate, motor perite u auto-servisu (bez kompresora) ili nabavite poseban antikorozivni sprej za čišćenje motora. Prije pranja, zaštitite električne instalacije i sklopove nepromočivim materijalom, a prašinu i lišće usisajte.

Uklanjanje ogrebotina

Naizgled male i beznačajne ogrebotine, kojih ima na gotovo svakom automobilu, mogu da imaju veliki uticaj na stanje karoserije, posebno kad dođe zima.

Problem: Mala ogrebotina, recimo na braniku, koja djeluje potpuno bezazleno i gotovo neprimjetno, na proljeće može da donese problem u vidu korozije koja se širi.

Rješenje: Ogrebotine i oštećenja od farbe moraju da se saniraju prije nego što nastupi vlažno i hladno vrijeme. U suprotnom, vlaga i industrijska so za posipanje puteva uticaće na širenje problema. Sitnije ogrebotine mogu da se saniraju i polir-pastom, dok je za one veće potrebna pomoć majstora...

Alo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.