Najtrofejniji crnogorski stonoteniser će igrati za Luksemburg: Dosadila mu rečenica
Irfan Čekić

Odlučio da više ne brani boje svoje zemlje

Najtrofejniji crnogorski stonoteniser će igrati za Luksemburg: Dosadila mu rečenica "biće bolje"

Crnogorski reprezentativac u stonom tenisu, 23-godišnji Irfan Čekić, koji je Crnoj Gori donio prvu medalju sa nekog takmičenja, odlučio je da više ne brani boje Crne Gore. Čekić je odluku donio nakon što Stonoteniski savez Crne Gore nije imao sredstava da mu finansira put za odlazak na Evropsko prvenstvo. On ubuduće će nastupati za selekciju Luksemburga

 Dvadesetrogodišnji Čekić, koji se ovim sportom bavi 16 godina, donio je Crnoj Gori prvu evropsku medalju u stonom tenisu - bronzu u dublu. Prije tri godine je postao prvak Balkana, kada je osvojio i Igre malih država. Osim tih, ovaj 23-godišnjak je našoj zemlji donio i brojne druge medalje sa međunarodnih turnira i 15 medalja sa balkanskih prvenstava. Da više neće nastupati za Crnu Goru, Čekić je saopštio nakon što Stonoteniski savez Crne Gore, kako ističe nije imao sredstava da mu plati put za odlazak na Evropsko prvenstvo.

U razgovoru za AA, Čekić, koji nastupa za klub iz Luksemburga, kaže da je to samo jedan od razloga. Otkriva i u kakvim uslovima su se spremali za turnire, kao i da na pojedinim mečevima nisu imali ni osnovnu opremu-šorts i majicu.

„Meni je iskreno žao zbog ove odluke, ali mukotrpno sam se borio tokom cijele karijere da se ovo ne desi, ali na kraju je moralo da se desi, jer svake godine je bila ona rečenica 'biće bolje sljedeće godine'. Ove godine sam ja podvukao crtu koja nije bila naravno preko noći donijeta, već se skupljala u meni godinama. Javnost nije upućena koje su oni propuste sve napravili u mojoj karijeri. Nije ovo prvi put da se meni nudi da iz Luksemburga sam platim kartu do Podgorice, pa onda iz Podgorice da idemo kombijem 20 sati i da tamo ne možemo da se pokrenemo od umora. Išao sam ja na svjetska i druga prvenstva o svom trošku, a nastupao i predstavljao državu i savez“, kaže Čekić.

 Zbog nedostatka opreme gubio mečeve 

Stonoteniski savez Crne Gore je od Uprave za mlade i sport za 2016. godinu dobio 30.000 eura. Međutim, Čekić ističe da do prije tri mjeseca nisu imali opremu reprezentacije.

„Išli smo kao kadeti, juniori i seniori na sva takmičenja gdje se igraju po 6,7 mečeva za jedan dan i tako 10 dana zaredom, a nas su slali sa 2,3 majice i sa možda jednim šortsem. Nije svako imao šorts, a onda je bio problem na jednom meču juniora, gdje smo morali da mijenjamo šorts na sred meča. Tada su nam se smijale ekipe iz regiona, a sudija nas u tom trenutku ne pušta da igramo, jer nemamo iste šortseve. Onda ja moram da oblačim šorts koji je mokar i sa kojim je prije mene moj kolega igrao. Sušili smo majice ispred hale od znoja da bi imali za drugi meč iste majice, a nekoliko puta se i desilo da predamo meč, jer ja i moje kolege imamo samo jednu majicu crvene boje, i igramo protiv Španije koja takođe igra u crvenim dresovima. Odlukom sudije mi moramo igrati u drugim bojama, ali pošto nemamo druge boje, mi predajemo meč“, kaže Čekić.

Uprkos tome što je najtrofejniji i najbolji igrač kojeg ima Crna Gora, Čekića niko nije kontaktirao, ne bi li ga možda ubijedio da promijeni odluku. Zato će ubuduće nastupati za selekciju Luksemburga.

„Kad sam osvojio prvu evropsku medalju za Crnu Goru, savez je odlučio da me nagradi sa 1.000 eura. Najprije su mi dali 500 eura poslije godinu dana, a onda sam čekao 4 godine za ostatak. Trenutno ću igrati samo ligu u Luksemburgu, tako da i dobijam za dvije godine državljanstvo Luksembrurga i onda ću nastupiti za njih“, ističe Čekić.

 Stonoteniski savez: Nekorektna odluka Čekića

Dan nakon što je Čekić objavio da je rekao zbogom reprezentaciji Crne Gore, oglasio se i matični savez. Svjesni su da ne raspolažu sa velikim budžetom, a Čekiću zamjeraju na "nekorektnosti"“. 

Predsjednik Stonoteniskog saveza Crne Gore Ratko Dedić, u reagovanju na odluku Čekića da više ne nastupa za selekciju Crne Gore, kaže da savez na čijem je čelu „sa vrlo skromnih budžetom ulaže velike napore da dođe do sredstava i da ih racionalno iskoristi“.

„Mi smo svjesni da su naši igrači lišeni dosta toga što je obezbjeđeno njihovim kolegama u drugim zemljama, zato se svakodnevno borimo za unapređenje stonog tenisa koji je nažalost zapostavljen. Lično me je dotaklo javno prozivanje stonotenisera Irfana Čekića, jer dolazi od igrača za kojeg mogu sa pravom reći da mu je Stonoteniski Savez Crne Gore najviše pružio od svog osnivanja do današnjeg dana, bez obzira ko je bio u rukovodstvu. Moram napomenuti da Čekić nije postao igrač preko noći, već se u njega u kontinuitetu ulagalo, kako u prethodnim rukovodstvima STSCG, tako i u aktuelnom i to mnogo više nego u druge stonotenisere. On je, naravno, to vratio svojim rezultatima i medaljama koje je donio našoj zemlji, ali smatram da je Čekić poslednji među crnogorskim stonoteniserima koji ima pravo da se buni i na ovaj način pravda napuštanje reprezentacije Crne Gore i odlazak u drugu zemlju“, rekao je Dedić.

On napominje da je od sredsatava koje je STSCG dobio od Crnogorskog olimpijskog komiteta u 2015. godini, 90 odsto dato Irfanu Čekiću kao pojedincu, a samo 10 odsto svim ostalim aktivnostima STSCG.

„Irfan Čekić je uoči posljednje Olimpijade, dobijao stipendiju MOK-a u iznosu od 525 eura mjesečno u trajanju od 2 godine. Bez obzira što je finansijska sredstva podizao i trošio, on se u maju ove godine nije pojavio na poslednjim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Istanbulu. Naveo je da je razlog povreda, a samo nekoliko dana kasnije učestvovao u državnoj ligi sa svojim klubom u Luksemburgu. Čekić je takođe primao državnu stipendiju 2009. 2010. i 2011. godine, a kada sam stupio na dužnost predsjednika STSCG, Savez je izašao Čekiću u susret i na njegovu molbu isplatilo sve neizmirene obaveze od predhodnog rukovodstva Saveza“, ističe Dedić. 

Priznaje da savez na čijem je čelu nije poslao reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo, a kao razlog za to navodi da savez nema dovoljno sredstava u budžetu.

„Savez je, svakako, ulagao napore da ne zapostavi Čekića kao najtrofejnijeg crnogorskog igrača. Prošle godine smo mu obezbjedili učešće na Luksemburg Open-u, a Čekić nije nastupao u dresu reprezentacije Crne Gore, već u dresu svog sponzora. Nije istina da ga je STSCG pozvao da sam snosi troškove učešća na predstojećem Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Troškovi boravka i prevoza od Podgorice do Budimpešte su mu obezbjeđeni, a Savez je od njega tražio da sam snosi troškove da dođe iz Luksemburga do Podgorice, odakle bi putovao sa svojim kolegama, jer nismo u mogućnosti da pokrijemo i ovaj trošak“, poručuje Dedić, koji smatra da reakcija Irfana Čekića, s obzirom na korektan odnos crnogorskih stonoteniskih i sportskih radnika prema njemu, „nije korektna“.

Na konstataciju predsjednika saveza Dedića da je u Irfana Čekića ulagano 90 odsto sredstava saveza, Čekić odgovara: „Da je tačna ova informacija, ja pitam Dedića da li bi i jedan normalan igrač otišao iz tako dobrog saveza, a da je uloženo u njega 90 odsto sredstava od strane saveza“?, odgovara Čekić.

On je zahvalan Crnogorskom olimpijskom komitetu na podršci svih ovih godina, kao i trenerima sa kojima je radio u proteklom periodu.

„A stonoteniski savez Crne Gore mi je samo odmagao i bio mi prepreka i to svi znaju koji su imalo u ovom sportu“, ističe Čekić.

Porodica podržala Irfanovu odluku 

Otac Irfana Čekića, Šaban, inače trener u stonom tenisu, u razgovoru za AA kaže da podržava odluku svog sina.

„Donio je pravu odluku. Mi smo mnogo dali ovom sportu. Ali izgleda na pogrešnoj adresi. Irfan je doživio mnoge neprijatnosti od saveza, dosta toga su mu uskratili“, kaže otac Irfana Čekića.

COK: Ne mogu igrači sebi plaćati put na takmičenja 

Žaljenje zbog odluke stonotenisera Čekića da više ne nastupa za Crnu Goru pokazuju i u Crnogorskom olimpijskom komitetu. Potpredsjednik COK-a Andrija Popović ističe da ne postoji situacija da najbolji sportisti bilo koje države, pa i Crne Gore reprezentuju svoju zemlju na takmičenjima, plaćajući sami troškove.

„Nacionalni savezi su osnovani između ostalog da bi naši najbolji igrači, koji taj status zasluže, reprezentovali našu državu na međunarodnoj sceni. Kao mala država već smo izgubili mnogo sportskih asova koji su otišli da igraju za druge države, prevashodno je na savezima da taj pogubni trend zaustave“, kaže u izjavi za AA Andrija Popović.

On smatra da bi država,preko Uprave za mlade i sport obezbjedila i dodatna sredstva za najveća takmičenja.

„Nikako se nije smjelo desiti da dođe do nesporazuma na ovim relacijama u kojima svi akteri znaju svoje obaveze“, mišljenja je Popović.

Na pitanje šta treba uraditi, kako najbolji crnogorski sportisti ne bi odlazili, Popović kaže da Crnoj Gori kao sportskoj naciji je neophodan povratak resora sporta pri Vladi.

„Inače ćemo sve više gubiti korak u borbi sa daleko moćnijim državama, a opredijeljena sredstva će uvijek biti nedovoljna. Naročito je potrebno više sredstava izdvojiti za kvalitetan, školski i masovni sport, tu je mnogo mladih kojima treba podrška, a za vrhunski sport su u ovoj olimpijskoj godini izdvojena dovoljna sredstva. Već sada se, od strane saveza moraju napraviti planovi i ciljevi za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, koje država mora aminovati“, poručuju iz COK-a. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.