Ajvar nema puno kalorija i ne goji
Foto:Profimedia

Bogat vitaminom C

Ajvar nema puno kalorija i ne goji

Pošto je dobar ajvar sačinjen samo od povrća i malo ulja, nema puno kalorija. Sadrži bjelančevine, ugljene hidrate i masti.

U 100 grama ove namirnice ima u prosjeku 80-130 kalorija, zavisno od recepture po kojoj se proizvodi. Ajvar nije opasan za kilažu, pod uslovom da se konzumira umjereno.

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i cjelokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, kojeg ima u paradajzu. Patlidžan obezbjeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

Dragocjeni sastojci koje paprika posjeduje na organizam djeluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. Crvene, žute, zelene, babure, kratke mesnate ili „malene prgave“ papričice su sastavni dio svake kuhinje zbog ukusa i obilja vitamina, zbog čega ih s pravom nazivaju prirodnim lijekom za brojne bolesti.


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.