Nestanak Medina i dalje misterija: Na patikama i konopcu nema njegovog DNK
Nemanja Medin

Tužilaštvo ne krije sumnju da je ubijen

Nestanak Medina i dalje misterija: Na patikama i konopcu nema njegovog DNK

I dalje je misterija gdje je sakriven Petrovčanin Nemanja Medin, ali tužilaštvo u brojnim izdatim nalozima za vještačenje ne krije sumnju da je ubijen, pišu Dnevne novine. Međutim, nalazi vještaka ne daju dovoljno dokaza kojima bi se takva pretpostavka potvrdila.

Prema informacija DN, Više državno tužilaštvo odbrani nije dozvolilo uvid u ključne dokaze, ali jeste u rezultate DNK analize i drugih vještačenja iz Forenzičkog centra. Iz njih proističe da je Medinova krv nađena na registarskim tablicama izuzetim sa mjesta gdje mu je zapaljen auto, te da je na ovom „meganu" staklo puklo usljed „dejstva ovalnog metalnog predmeta". S druge strane, ispostavilo se da ono što je istražiteljima izgledalo kao trag krvi na patikama i kanapu koji su nađeni kod oštećenih, nije DNK Medina, niti je uopšte riječ o ljudskom tragu. Do sada izvedenim dokazima se potvrđuje i pisanje DN da se albanski državljanin Adrijan Kastrati dovodi u vezu sa ovim slučajem, a osim njega, u spisima u koje su DN imale uvid, pominje se i ime još jedne osobe.

Medinu je izgubljen svaki trag 8. jula nakon što je iz kuće krenuo u pravcu Virpazara. Nadležni za otmicu sumnjiče Vladimira Ulamu i Darka Mijovića, a Cetinjani Zoran Muhadinović, Marko Vujačić i Bogdan Milić osumnjičeni su da su im u tome pomogli.

Medin je toga dana, sumnja se, vozio "megan" koji je 12. jula pronađen zapaljen pored lokalnog puta Virpazar-Rijeka Crnojevića. A osim tablica sa natpisom „BW-910-HH" na kojima su ostali tragovi nestalog 24-godišnjaka, na licu mjesta je nađena još jedna presavijene tablica sa biološkim tragom tri osobe, od kojih je jedna najvjerovatnije Medin.

Osim tablica, sa ovog mjesta istražitelji su izuzeli otiske na granama drveta, sa stakla retrovizora , djelovi plastike te kartonska kutija od tableta, na kojoj su bili vidljivi tragovi nalik na krv, više staklenih komada od polomljenih čaša... Ovi tragovi poređeni su sa DNK-a profilima većine osumnjičenih, ali vještačenjem nije utvrđen DNK osumnjičenih.

U unutrašnjosti auta nađena je i automatska puška kalibra 9 mm bez municije, a balističar je vještačenjem utvrdio da na njoj nedostaje metalni preklapajući kundak. On je, kako se navodi u izvještaju vještaka, demotiran prije nego što je došlo do požara koji je uzrokovao nefunkcionalnost ovog oružja.

Već prvih dana istage policija je izvršila pretrese u više stanova i kuća na teritoriji Podgorice, Cetinja i Bara. Tom prilikom ukupno je oduzet 21 mobilni telefon uglavnom sa SIM karticama, ali je jedan dio nakon obrade istražitelja, vraćen vlasnicima.

Kuća osumnjičenog Bogdana Milića na Cetinju dva puta je pretresana, a u njoj je osim Vladimira Ulame koji se potraživao, nađen arsenal oružja. Između ostalog, na spisku zaplijenjenih stvari je pet okvira automatske puške, dvije kutije sa ukupno 100 metaka, četiri lovačke puške, gasni pištolj.

Trag na konopu nije krv

Prilikom pretresa „BMW“-a jednog od okrivljenih, Darka Mijovića iz Zete nađen je konop debljine jedan santimetar neutvrđene dužine i na njemu je uočena crvena mrlja nalik na sasušenu krv. Ovaj konop je pronađen ispod tapacira u dijelu rezervnog točka, a pošto je izuzet, po nalogu nadležnog tužioca, poslat je na vještačenje. Analizom je utvrđeno da tragovi na konopcu nijesu ljudskog porjekla.

U većini naredba za sprovođenje vještačenja navodi da se ta radnja vrši po sumnji "da je izvršeno krivično djelo ubistvo na štetu Medin Nemanje". Iako ovo ukazuje da su prvi dani tužilačke istrage bili usmjereni na rasvjeljavanje ubistva, u naredbi za sporovođenje istrage okrivljenima se stavlja na teret otmica, jer najvjerovatnije, za ubistvo nije bilo dovoljno dokaza.

Tužilac Željko Tomković uskratio je odbrani kopiranje dokaza listinga telefonskih komunikacija, jer oni tek treba da budu predmet vješačenja po sudskom vještaku za telekomunikacije, koje još nije određeno.

Odbrani je takođe zabranjeno pravo da uvid u zapisnik o saslušanju šest svjedoka, zatim medicinski izvještaj o povredama Darka Mijovića te slike skinute sa nadzorne kamere tunela Sozina. U obrazloženju za uskraćivanje uvida u ove dokaze tužilac je naveo da tokom istrage treba saslušati veći broj svjedoka, te da bi, "imajući u vidu činjenicu da su se u dosadašnjem toku postupka osumnjičeni Ulama, Milić i Mijović branili ćutanjem, pa bi bila ugrožena svrha istraga ukoliko bi okrivljeni bili upoznati sa navedenim dokazima prije saslušanja svjedoka".

Zoran B. Muhadinović (43) ne priznaje da je pružio pomoć učiniocu nakon izvršenog djela. Kazao je da mu je Ulama kum i da ga je posljednji put vidio početkom jula 2016. godine, a nakon toga 4. avgusta u selu Resna u Cetinju kada ga je policija uhapsila. Tada je je bio prisutan kao svjedok prilikom pretresa kuće Bogdana Milića.

Dnevne novine

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.