Planirani sistem naplate putarine u Njemačkoj diskriminiše strane vozače
Ilustracija

Predlog pred Evropskim sudom

Planirani sistem naplate putarine u Njemačkoj diskriminiše strane vozače

Evropska komisija iznijeće pred Evropskim sudom pravde slučaj Njemačke zbog namjere te zemlje da uvede sistem naplate putarine prema kojem bi strani vozači bili diskriminisani, javio je Rojters.

Njemačka vlada planirala je, naime, da uvede godišnju vinjetu koja bi za putnička vozila važila na svim putevima gdje se naplaćuje putarina.

Istovremeno, građanima Njemačke bi se za visinu iznosa putarine smanjio porez na automobile, koji već ionako plaćaju.

"Zabrinuti smo da bi predloženi njemački sistem diskriminisao vozače ostalih država članica EU", rekla je portparolka povjerenika Evropske komisije za saobraćaj.

"Ako stupi na snagu ovaj sistem, to će dovesti do situacije da su njemački vozači - i samo njemački vozači - de facto izuzeti od plaćanja putrina.", navodi ona.

Po mišljenju Evropske komisije, Njemačka time krši načelo zabrane diskriminacije na temelju državljanstva, kao i načelo slobodnog kretanja dobara i usluga u EU.

Plan je usvojen u njemačkom parlamentu i trebalo je da počne da se primjenjuje ove godine, ali zamrznut je zbog prigovora Evropske komisije koja je u junu prošle godine pokrenula proceduru za kršenje propisa.

Njemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint pozdravio je odluku Komisije da stvar iznese pred Evropski sud, jer smatra da će se tamo situacija razjasniti.

Dobrintova stranka, bavarska Hrišćansko-socijalna unija, iznela je stav da strani vozači treba da plaćju putarinu jer nije pravedno da stranci besplatno putuju Njemačkom, dok Njemci plaćaju puartinu u susjednim zemljama.

Prema planu, visina putarine trebalo bi da se određuje s obzirom na snagu motora i ekološke karakteristike automobila. Maksimalna cijena bila bi 130 eura godišnje, a stranci bi mogli da kupuju i desetodnevne i dvomjesečne vinjete.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.