Prekršajna prijava DFu zbog neprijavljivanja protestne šetnje
Foto:DF

Održana prije dva dana u Podgorici

Prekršajna prijava DFu zbog neprijavljivanja protestne šetnje

Crnogorska policija podnijela je danas Sudu za prekršaje u Podgorici zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica konstituenata Demokratskog fronta (DF) i protiv odgovornih lica u ovim pravnim licima zbog održavanja neprijavljene protestne šetnje koju je taj savez održao prije dva dana u Podgorici, ulicom Slobode preko Bulevara Svetog Petra Cetijnskog do zgrade MUP-a, što predstavlja prekršaj iz Zakona o javnom red i miru.

Kako objašnjavaju iz Uprave policije, DF je nadležnom CB Podgorica, shodno Zakonu o javnim okupljanjima, prijavio održavanje javnog okupljanja  ispred objekta Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici za 27. septembar, dok u prijavi nije bila navedena namjera da se održi i protestna šetnja na drugim lokacijama.

Policija je, navode, dozvolila održavanje javnog okupljanja DF za navedeni dan i to na navedenoj lokaciji koja je tražena od strane DF-a u centru Podgorice.

Osim okupljanja na pomenutoj lokaciji, održana je i protestna šetnja koja nije bila prijavljena policiji, a što je bila obaveza organizatora shodno Zakonu o javnim okupljanjima i što je organizatoru, budući da je održao više javnih skupova do sada, bilo poznato.

UP podsjeća da su, shodno Zakonu o javnim okupljanjima, protiv konstituenata DFa, zbog 28 neprijavljenih protestnih šetnji održanih u 15 gradova i to 5. i 8. oktobra prošle  godine, nadležnim sudovima za prekršaje podnijeli 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Naime, 05. 10. 2015. godine u 13 gradova Crne Gore održane su neprijavljene protestne šetnje konstituenata Demokratskog fronta, na osnovu čega su nadležne organizacione jedinice policije nadležnim sudovima za prekršaje podnijele 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a shodno kršenju Zakona o javnim okupljanjima.

Tri dana kasnije, dakle 08. 10. 2015. godine u 15 gradova (u 13 istih gradova kao 05. oktobra i u još dva grada) u Crnoj Gori održane su neprijavljene protestne šetnje konstituenata Demokratskog fronta, na osnovu čega su nadležne organizacione jedinice policije nadležnim sudovima za prekršaje podnijele podnijele 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, što ukupno za ova dva dana iznosi 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka", pojašnjavaju iz UP.

Dalje napominu da je Sud za prekršaje u Podgorici – Odjeljenje u Nikšiću 28. juna ove godine donio rješenje kojim su okrivljena pravna lica konstituenata DFa kažnjena sa po 2.000 eura, a odgovorna lica u ovim pravnim licima sa po 300 eura, na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Odjeljenja bezbjednosti Šavnik, a što se odnosi na neprijavljenu protestnu šetnju koja je održana u Šavniku 08.10. 2015. godine.

U vezi sa ostalim podnesenim zahtjevima za pokretanje prekršajnog postupka protiv konstituenata DF zbog održanih neprijavljenih protestnih šetnji, postupci u nadležnim sudovima za prekršaje su u toku - zaključuju iz UP.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.