Vučelić osuđen na 4 godine zatvora zbog prevoza oružja pred terorističke napade u Parizu
Vlatko Vučelić

Kazna na osnovu dogovora sa tužilaštvom

Vučelić osuđen na 4 godine zatvora zbog prevoza oružja pred terorističke napade u Parizu

Njemački sud osudio je danas na četiri godine zatvora državljanina Crne Gore Vlatka Vučelića zato što se zaputio u Pariz kolima u kojima su bili sakriveni kalašnjikovi i eksploziv, nekoliko dana prije prošlogodišnjih terorističkih napada u francuskoj prijestonici.

Sud je optuženog, koji ranije nije bio krivično kažnjavan, proglasio krivim za nezakonito posjedovanje i prevoz oružja, ali se u presudi navodi i da "nije dokazano da je on namjeravao da dopremi oružje u Pariz uz puno znanje da se u tom gradu planira napad", prenio je Tanjug, pozivajući se na agenciju AFP.

Pedesetjednogodišnji muškarac uhapšen je tokom rutinske policijske kontrole u Bavarskoj 5. novembra, nedjelju dana prije terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, javio je AFP.

Policija je u njegovom "folksvagen golfu" pronašla osam kalašnjikova, pištolje, dvije ručne granate i 200 grama TNT eksploziva.

Kako dodaje Frans pres, optuženi V. Vučelić rekao je na početku suđenja u Minhenu da je znao da u kolima prevozi pomenuto oružje, ali da nije imao pojma o tome da se planiraju bilo kakvi napadi.

Prema navodima optužbe, na navigacionom uređaju u njegovim kolima policija je pronašla predviđenu rutu puta koja je vodila do adrese u Parizu, a ista adresa pronađena je u kolima zapisana na papiru, kao i telefon kontakt osobe u Francuskoj.

Sud nije uspio da utvrdi ko je naložio dopremanje oružja i platio optuženom 2.000 eura za transport oružja.

Tužioci smatraju da je optuženi bio u potpunosti svjestan planiranih napada, iako nije pronađena nikakva direktna veza između njega i terorista iz Pariza, navodi AFP.

Četvorogodišnja zatvorska kazna je određena na osnovu dogovora sa tužilaštvom, koje je zahtijevalo da optuženi u potpunosti prizna djela za koja je optužen.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.