Dani Evropske baštine: Filmovi nastali po djelima Mihaila Lalića

Podgorica

Dani Evropske baštine: Filmovi nastali po djelima Mihaila Lalića

Crnogorska kinoteka je treću godinu zaredom jedan od organizatora Podgorica film festivala.

U sklopu Audience development programa, u periodu od 28. do 30.septembra,Crnogorska kinoteka će u okviru Dana evropske baštine, u knjižari Karver prikazati četiri filma nastala po djelima Mihaila Lalića, koji do sada nijesu prikazivani u Podgorici.

Mihailo Lalić je autor čija su djela na ovim prostorima najčešće ekranizovana, a Kinoteka je povod osmogodišnjice njegovog rođenja napravila nove kopije filmova:

„Lelejska gora“(1968), režija: Zdravko Velimirović; 29. septembra u 20h

 „Hajka“(1977), režija: Živojin Pavlović; 28. septembra u 20h 

 „Svadba“(1973), režija: Radomir Šaranović;

 „Pustazemlja“(1980), režija: Gojko Kastratović, 30. septembra u 20h

Ovaj dio programa će biti prikazan svakog dana u 20:00h  a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Mihailo Lalić je pisac koji se na samom početku književnog rada opredijelio za jasan tematski krug (NOR), određeno geografsko podneblje (Crna Gora) i specifičan i zbog karaktera događaja i romanesknih priča.  Započeo je zbirkom pjesama „Stazamaslobode”(1948), ali se brzo okrenuo prozi, koja će postatii sključiva forma umjetničkog sagledavanja vremena, događaja i ljudskih sudbina. Objavio je veliki broj knjiga pripovijedaka: “Izvidnica”, „Prvi snijeg”, „Na mjesečini”, „Poslednje brdo”, kao i romana: “Svadba”, „Zlo proljeće”, „Raskid”, „Lelejska gora”, „Hajka”, „Pramen tame”, „Ratna sreća”, „Zatočenici”, „Dokle gora zazeleni”, „Gledajući dalje na drumove”, „Odlučan čovjek”. Prvi je dobitnik "Njegoševe nagrade" 1963. za roman "Lelejska gora".

Dobio je NIN-ovu nagradu 1973. za roman "Ratna sreća"; nagradu "21. jul", najviše priznanje opštine Berane, 1962. godine, kada je nagrada i ustanovljena. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 5. decembra 1963, a za redovnog člana 7. marta 1968.

Kinoteka nastavlja da prikupljanjem i prezentacijom filmske baštine, ali i sa realizacijom projekata koji se odnose na revitalaizaciju filmova i filmskih materijala.

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.