Nepotrebno se čekalo tri sedmice, šteta će biti  nadoknađena svim stočarima
Petar Ivanović

Ivanović saopštio

Nepotrebno se čekalo tri sedmice, šteta će biti nadoknađena svim stočarima

Sredstva za nadoknadu štete svim stočarima koji su ostali bez goveda zbog bolesti kvrgave kože su obezbijeđena, a procedura nabavke i raspodjele grla trajaće više od mjesec, saopštio je potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović.

On je gostujući na Radiju Crne Gore u emisiji „Nedjeljom o selu i poljoprivredi“ kazao da će šteta biti nadoknađena po sistemu „grlo za grlo“ kako je to i predložio u Informaciji koju je dostavio Vladi. 

Ivanović je istakao da je zbog vremena koje je potrebno za poštovanje procedura prilikom uvoza, a posebno karantina, neopravdan strah pojedinaca da će nabavka grla biti organizovana smišljeno pred izbore. 

On je, kazao da žali što su bespotrebno protekle tri sedmice od kada je Vladi predložio model nadoknade štete poljoprivrednim proizvođačima. 

"Već je kraj septembra. Prošlo su tri sedmice od kada sam dostavio Informaciju do njenog usvajanja, što dovoljno govori o nastojanju pojedinaca da uspore cio proces. Crnogorski poljoprivrednici to ne zaslužuju. Tako se ne može raditi u poljoprivredi”, smatra Ivanović.

On je ocijenio da crnogorski poljoprivrednici ne zaslužuju ni podmetanja koja je čuo. 

“Jedno od njih je priča o tome ko uvozi grla. U predlogu sam jasno naveo da je naručilac i uvoznik Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, a ne neka posrednička firma. Smatram da nije isto kada se vrši nadoknada štete od države i kada se regularno uvoze grla”, pojasnio je Ivanović.

On je pojasnio da će proceduru nabavke i raspodjele grla voditi posebno formirana Komisija, i da je za realizaciju čitavog posla potrebno više od mjesec, jer procedura uvoza visokokvalitetnih grla zahtijeva i fazu karantina koji može trajati i do 30 dana.

"Do sredine septembra Uprava za bezbjednost hrane evidentirala je ukupno 548 oboljelih grla koja su usmrćena. Podnijeti su zahtjevi za nadoknadu za 468 grla. Za 80 nijesu, što ne znači da neće u narednom periodu”, precizirao je Ivanović. 

On je podsjetio da je Vlada usvojila i zaključke na temelju informacije koju je pripremio i dostavio prije tri sedmice. 

On je pojasnio da će se za nabavku novih grla iskoristiti agrobudžetska mjera koja je tokom prethodne dvije godine naišla na veliko interesovanje stočara. 

Ivanović je najavio da će organizovan otkup jagnjadi, shodno zaključku Vlade, početi danas i trajaće do 1. novembra.

“Naglašavam da to nema nikakve veze sa izborima, jer godinama realizujemo ovu aktivnost u isto vrijeme, tako da nastojanja pojedinih medija da politizuju temu otkupa jagnjadi nemaju utemeljenja“, kazao je Ivanović gostujući na Radiju Crne Gore. 

On je pojasnio da je Savez udruženja penzionera dostavio listu potreba, a to je 14.100 jagnjadi. 

Ivanović je precizirao da će otkupna cijena prema individualnim proizvođačima biti 2,30 centi po kilogramu žive vage, što je isto kao i u prethodne dvije godine. 

Kako je dodao, cijena je umanjena za kalo od četiri odsto, što je ekvivalent 4,30 eura po kg obrađenog mesa koje se daje penzionerima na osam rata.

CdM/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.