Igralište će doprinijeti unaprijeđenju uslova za kvalitetan boravak djece u skloništu

U Crnoj Gori postoje tri skloništa za žrtve porodičnog nasilja

Igralište će doprinijeti unaprijeđenju uslova za kvalitetan boravak djece u skloništu

Izgradnja igrališta za djecu u okviru SOS skloništa za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić doprinijeće unaprijeđenju uslova za njihov bezbjedan i kvalitetan boravak, saopšteno je danas na otvaranju.

Igralište je dio projekta “Izgradnja igrališta u skloništu za žene i djecu žrtve nasilja”, koji je realizovan uz finansijsku podršku Ambasade Poljske u Crnoj Gori, u okviru programa poljske razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova te države.

Koordinatorka SOS telefona Nikšić, Nataša Međedović, kazala je da je Ambasada Poljske u Crnoj Gori donirala 15.856 eura za unaprijeđenje uslova za kvalitetan boravak žena i djece u skloništu.

„Sklonište je ovim dobilo nove sadržaje koji će omogućiti djeci predškolskog i školskog uzrasta uslove za igru, a ženama uslove za druženje i odmor“, poručila je Međedović.

Stvaranjem boljih uslova u skloništima za žrtve nasilja u porodici, kako je ocijenila, daje se doprinos naporima cjelokupnog društva da zaštite ženu i djecu, u skladu sa standardima koje propisuju međunarodni ugovori.

Kako je navela, SOS sklonište za djecu i žene žrtve nasilja Nikšić obezbijeđuje 12 mjesta za žene i djecu žrtve nasilja. „Po planu je da ovo sklonište obezbijedi 21 bezbijedno mjesto, kada bude u potpunosti izgrađeno“.

Međedović je podsjetila da u Crnoj Gori postoje tri skloništa za žrtve porodičnog nasilja – u Nikšiću, Podgorici i Pljevljima.

Crnoj Gori, kako je je kazala Međedović, prema procjenama još uvijek nedostaje 33 bezbjedna mjesta za žene i djecu žrtve nasilja.

Ambasadorka  Poljske u Crnoj Gori, Irena Tatarzynska, kazala je da u cijelom svijetu skloništa za žrtve porodičnog nasilja igraju izuzetno važnu ulogu, i pomažu, kako je navela, ženama i djeci žrtvama nasilja u porodici u lakšem rješavanju problema.

„Cijeli sadašnji projekat planiran je na period od tri godine, a Poljska učestvuje u njegovoj drugoj fazi. Poljski dio projekta obuhvata opremanje igrališta ispred skloništa za žene i djecu žrtve nasilja iz sredstava poljske razvojne pomoći, farbanje i montažu drvene konstrukcije koje sačinjavaju igralište“, pojasnila je Tatarzynska.

Ministar rada i socijalnog staranja, Boris Marić, kazao je da je intencija tog resora kvalitetan razvoj raznih vidova servisa.

„Vjerujem da je ovo primjer pozitivne prakse koji treba slijediti i koji će doprinijeti povećanju roditeljskih kapaciteta i mogućnosti majki žrtava nasilja, a onda i djeci učiniti da imaju ugodan boravak u ovom skloništu i da mogu da prevaziđu ono što je neka životna situacija koja ih je dovela na ovo mjesto“, poručio je Marić.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, rekao je da nasilje nije problem pojedinca, već cijelog društva.

„A djeca su sve ono o čemu treba primarno da razmišljamo. Kakav je to svijet koji ne krase osmjesi na dječijim licima. Još mnogo napora treba da bi se promijenila kolektivna i pojedinačna svijest, te postigao napredak u borbi protiv ovog problema. Čini se da je ovo jedan mali ali siguran korak ka tom uspjehu“, istakao je Numanović.

Partneri na projektu su bili Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.