Podgorica: Trojica muškaraca brutalno pretukli maloljetnika
Ilustracija

Podgorica: Trojica muškaraca brutalno pretukli maloljetnika

Maloljetni J.M. pretučen je brutalno u subotu od strane tri muške osobe u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, saopšteno je iz organizacija Kvir Montenegro, Montenegro Prajd i Juventas

Povodom ovog slučaja premlaćivanja ​​počinjenog iz mržnje po osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije, Osnovnom državnom tužilaštvu danas je podnesena krivična prijava protiv tri lica koja su učestvovala u napadu, čiji identitet je poznat policiji, dok su izjave žrtve i svjedoka date juče u prostorijama CB Podgorica.

Kako je saopšteno, iako maloljetni J.M. nije pripadnik LGBT zajednice,prepoznat kao osoba koja podržava ljudska prava LGBT osoba u svojoj okolini, brutalan napad na njega motivisan  mržnjom i netrpeljivošću još jednom ukazuje na činjenicu da žrtve napada nisu samo LGBT osobe, već i osobe koje su prijatelji, porodica i podržavaoci ljudskih prava LGBT osoba.

"Maloljetni J.M. se u trenutku napada šetao sa svojom takođe maloljetnom sestrom ulicom Admirala Zmajevića u pravcu marketa ,,Voli“ kada im je u susret naišlo vozilo marke ,,Wolksvagen“ Golf  teget boje iz kojeg je napadač povikao „Pederu!!“ na šta je J.M. odgovorio. Vozilo se udaljilo u pravcu OŠ ,,Pavle Rovinski“ da bi se poslije izvjesnog vremena vratilo, napadači zaustavili vozilo, suvozač izašao, unio se maloljetnom J.M. u lice i uhvatio ga za vrat stežući ga. J.M. je bezuspješno pokušavao da se odbrani i odgurne napadača od sebe, što nije uspio jer je napadač krupnije građe. Napadač  se prebacio preko J.M. koji je ležao na trotoaru, uhvatio ga za glavu, nasilno podizao glavu žrtve i udarao njegovom glavom o beton više puta, koristeći težinu svog tijela kako bi udarci glave o beton bili jači usljed čega je žrtva zadobila povrede glave. Nakon što je J.M. uspio da odgurne napadača od sebe, ovaj ga hvata za kosu i tom prilikom mu zadaje više udaraca pesnicom u predjelu  glave, te i više udaraca nogom u predjelu rebara. Po izvršenom napadu nasilnici su se udaljili automobilom sa mjesta gdje je maloljetnik J.M. pretučem, ali su se poslije izvjesnog vremena i vratili", stoji u saopštenju.

Navode da je maloljetnik pozovao policiju i saopštio registarski broj vozila iz kojeg je izašao napadač. Kada su se napadači vratili jedan od njih je uputio jasnu prijetnju smrću: ,,Krsta mi i sve tri sestre ukopao, ukoliko policija zakuca na vrata bilo kog od nas trojice ima da ga nema“.

"Tjelesne povrede po glavi i tijelu maloljetnog J.M. konstatovane su u izvještaju ljekara Urgentnog bloka Kliničkog Centra Crne Gore. Organizacije Kvir Montenegro, Montenegro Prajd i Juventas uz ovlaštenje majke - Zakonskog zastupnika maloljetnog J.M. budno će pratiti postupanje nadležnih institucija tokom procesuiranja ovog slučaja zločina iz mržnje. S obzirom na način izvršenja napada, a uzevši u obzir sve okolnosti i činjenice, Kvir Montenegro, Montenegro Prajd i Juventas naglašavaju da ovaj brutalni napad i prebijanje predstavljaju jasan slučaj krivičnog djela počinjenog iz mržnje, te očekujemo da će djelo biti i kvalifikovano kao takvo, a počiniocima jasno uzeta u obzir netrpeljivost i mržnja prema osobama koje su faktički ili pretpostavljeno LGBT kao otežavajuća okolnost pri odmjeravanju kazne. Od policije, tužilaštva i suda zahtijevamo hitno procesuiranje ovog slučaja, iskorištavanje svih zakonom propisanih mogućnosti kako bi počinioci ovog brutalnog prebijanja maloljetnog J.M. bili privedeni pravdi, sankcionisani maksimalnim zakonom predviđenim kaznama, te samim tim bili primjer kojim će se prevenirati ovakvi i slični slučajevi u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.