Zbog pogrešne dijagnoze proveo 43 godine u kolicima!
Ilustracija

Otkrili mu pravu bolest

Zbog pogrešne dijagnoze proveo 43 godine u kolicima!

Portugalac Rufino Borego proveo je 43 godine u invalidskim kolicima zbog pogrešne dijagnoze ljekara, prije nego što je prohodao kada je otkrio svoju pravu bolest, prenosi tamošnji list „Žurnal de notisijas“.

Ljekari u Lisabonu otkrili su prije 43 godine da Borego boluje od neizlečive mišićne distrofije ali je tu dijagnozu neurolog 2010. godine proglasio progrešnom, navodeći da pacijent ima urođenju miasteniju – zamaranje skeletnih mišića.

Neurolog je pacijentu prepisao lijek protiv astme koji se koristi i za tu rijetku bolest, poslije čega je Borego mogao ponovo da hoda.

Šezdesetjednogodišnji Portugalac sada vodi potpuno normalan život i dva puta godišnje ide na fizikalnu terapiju.

Rekao je da ne želi da tuži ljekare, ocjenjujući da je njegova rijetka bolest bila vjerovatno malo poznata u to vrijeme.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.