Tenzije u RS i nakon referenduma
Foto: N1

Rezultat nikog nije iznenadio

Tenzije u RS i nakon referenduma

Referendum u Republici Srpskoj je prošao, ali se sada postavlja pitanje da li će njegovo okončanje smanjiti napetost u BiH ili će ipak doći do produžetka tenzija.

Rezultat referenduma u RS nikoga nije iznenadio jer „referendumi se u regionu ne koriste za produbljivanje demokratije, već za učvršćivanje određene političke pozicije", piše Dojče vele.

Potpredsjednik beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocjenjuje da će se sada ući u situaciju „u kojoj neće doći do eskalacije napetosti, ali svakako neće doći ni do smirivanja situacije".

„Sada je najvažnije da ne dođe do dodatne eskalacije. A što se tiče reakcija na referendum, prije svega moramo vidjeti kakva će biti reakcija visokog predstavnika, a zatim Suda i Tužilaštva BiH. Ali sve je to sada u domenu spekulacija, jer postoje brojne presude Ustavnog suda BiH koje nisu poštovale ni hrvatska i bošnjacka strana", podsjeća Đukanović.

Međunarodna zajednica je ovim referendumom dobila ćušku, i sada ćemo vidjeti kakva će biti njihova reakcija, ocjenjuje politikolog Duško Radosavljević.

„Problem je što ne znam šta bi bila odgovarajuća reakcija nakon referenduma. Vi danas ne možete da se pravite da se ništa nije desilo i da možda u nekom trenutku ovo neće biti iskorišćeno za neki novi referendum. A ako pokrenete neke teže sankcije, to će takode biti zapaljiva situacija", smatra on.

Radosavljević misli da će morati da uslijede neke makar kozmetičke sankcije.

Prema njegovim riječima, da li je kozmetičko kažnjavanje ako tražite da se smijeni, recimo, predsjednica vlade RS Željka Cvijanović ili će se možda ići i na smjenu predsjednika RS Milorada Dodika – to je već pitanje odlučnosti.

Radosavljević takođe pita kako da visoki predstavnik kazni Dodika ako ovaj za svoje poteze ima podršku Moskve.

"A ako to uradite, ne očekujete valjda će Bakir Izetbegović reći da mu je žao ili će trijumfalno reći da je pobijedila njegova politika? A onda se u Mostaru može pojaviti vođa Hrvata koji može reći - evo vidite šta rade po Bosni, i mi bi trebalo isto da uradimo kao RS. Zato mislim da sada nijedan potez nije dovoljno dobar", smatra Radosavljević.

Književnik Vladimir Kecmanović kaže da će „međunarodnoj zajednici, na neki način, biti olakšana situacija činjenicom da sam predmet referenduma nije nešto od čega zavisi funkcionisanje ni Republike Srpske, ni Bosne i Hercegovine".

" Danas se jednostavno ništa neće desiti zbog rezultata ovog referenduma. Ono što je donekle nezgodno za bošnjacku stranu i međunarodnu zajednicu je što ovaj referendum otvara jedan mehanizam za referendumsko odlučivanje o ozbiljnijim i nezgodnijim pitanjima“.

Dragan Đukanović misli da je protekli referendum „bio lakmus-papir rukovodstva RS za neke buduće referendume – najprije o nadležnostima koje su proteklih decenija prenijete sa entiteta na nivo države, a potom možda i o nekom drugom statusu RS".

"Ali, s obzirom na konstelaciju medunarodnih odnosa, mislim da to ipak neće biti moguće“, kaže on.

Kecmanović smatra i da do hapšenja Dodika neće doći.

„A što se tiče krivičnih prijava, to nije prvi put da se prijeti krivičnim prijavama protiv Dodika. Mislim da će se možda nešto i desiti u tom smislu, ali da to neće biti nešto žestoko i da će brzo pasti u zaborav", dodao je on.

Kecmanović smatra da je Izetbegović „lično najodgovorniji za održavanje referenduma, jer je rasprava o ukidanju datuma praznika RS potekla od njega – i zbog jedne simboličke stvari je sada otvorio pitanje izjašnjavanja i o drugim stvarima".

Povodom njegove izjave da će Dodik doživjeti sudbinu Sadama, Miloševića i Gadafija, Kecmanović kaže da je od Izetbegovića očekivano da je ljut, ali umjesto na sebe, ljut je na drugu stranu, i zato sada daje neodmjerene i nerealne izjave.

On još dodaje da su očekivanja bošnjačke strane od Zapada nerealna i da se svaki put ponovo pokazuje da Zapad nije prijatelj bošnjacke strane, ali vrlo vešto njima manipuliše.

Tanjug/Dojče vele

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.