Kina krenula u potragu za vanzemaljcima
Foto: Getty images

Dovršen najveći radioteleskop na svijetu

Kina krenula u potragu za vanzemaljcima

Kina je dovršila najveći radioteleskop na svijetu, prečnika čak pola kilometa, i namjerava da ga u puni pogon pusti u nedjelju, navodi agencija Sinhua.

Time je čovječanstvo napravilo korak dalje u tehnološkom napretku istraživanja svemira za inteligentnim oblicima života, dovoljno naprednim da s njima može da se komunicira putem radiotalasa. 

Izgradnju radioteleskopa Kina najavila još 1994. godine, a smjestila da je u provinciji Guidžo na jugozapadu zemlje, u jednoj kraškoj kotlini. 

Tom prilikom preseljeno je naselje od 65 lokalnih žitelja, a da rad teleskopa ne bi ometali nikakvi okolni radiosignali, pri kraju izgradnje preseljeno je još 9110 stanovnika iz područja pet kilometara oko teleskopa. 

Puni naziv teleskopa je “Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope”, ili skraćeno FAST. 

Potraga za vanzemaljskom inteligencijom neće biti jedini njegov zadatak, nego dalje i dublje prodiranje u svemirske ‘bezdane’, kao i prošlost svemira. 

FAST će moći da registruje rasprostranjenost vodonika čak i u najudaljenijim galaksijama, moći će da uhvati dosad nepoznate pulsare, što bi u tom slučaju dalo snažan vjetar u leđa israživanju gravitacionih talasa. 

Koliko god bi tako nešto bilo jedno od najvećih naučnih otkrića, medije najviše fascinira mogućnost registrovanja prisustva vanzemaljaca, odnosno napredak u programima METI, CETI i SETI, odnosno programima za komunikaciju sa stranim inteligencijama. 

Peking je inače snažno zakoračio u svemir. Prošle nedelje lansirao je u Zemljinu orbitu 20-tonsku orbitalnu stanicu Tiangong 2, laboratoriju koji bi treblao astronaute da drži u dosad najdužoj misiji u svemiru. 

A to je već nešto što je uvod u istraživanja pred slanje ljudske misije na Mars. 

Kina ima svoje planove i za slanje čovjeka na Mjesec i istraživačkih robota na Mars. FAST u svemu tome ima svoje sopstveno mjesto. 

Prije četiri decenije, dok je pisao svoj "Autostoperski vodič kroz galaksiju", britanski pisac Daglas Adams nspomenuo je radioteleskop Džodrel Bank u Velikoj Britaniji kao čudo tehnike koje je trebalo da otkrije postojanje vanzemaljskih civilizacija, a bila je riječ o anteni c 76 metara. 

Nešto i prije toga, sagrađen je američki Grin bank, prečnika 100 metara. 

Vremenom je glavno mjesto za radioastronomska istraživanja postao teleskop u Portoriku, prečnika čak 305 metara, koji je u romanu "Kontakt" ovekovječio Karl Sagan. 

A sad je svujet dočekao radioteleskop prečnika čak 500 metara.

Express.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.