Pušten prvi  civilni digitalni radio-komunikacioni repetitor u Crnoj Gori

Podgorica

Pušten prvi civilni digitalni radio-komunikacioni repetitor u Crnoj Gori

Nakon opsežnih priprema koje su uključivale nabavku potrebne telekomunikacione opreme , obezbijeđivanje odgovarajućeg prostora i brze i pouzdane internet konekcije kao i edukaciju radio operatora , danas je u Podgorici , u eksperimentalni rad pušten prvi civilni digitalni radio-komunikacioni repetitor u Crnoj Gori, saopšteno je iz Saveza radio amatera Crne Gore .

Kako navode, ovo je ujedno i prvi takav telekomunikacioni infrastrulturni objakat u  zemljama jugoistočne Evrope koje nijesu članice EU .

DStar3

"Novi repetitor koristi D-Star tehnologiju koju je razvila poznata japanska firma ICOM a čiji je razvoj finansirala japanska vlada . Ideja vodilja  pri razvoju ove tehnologije  bila je da se standardizuju civilne telekomunikacije za slučajeve  prirodnih i humanitarnih katastrofa ali i za brojne druge civilne potrebe kao što su velike sportske i kulturne manifestacije i druge situacije kada je osim glasa , istim kanalom potrebno prenositi i druge informacije  kao što su podaci o položaju  nekog objekta , trenutne  vrijednosti raznih  parametara životne sredine , telemedicinske parametre i još mnogo toga", stoji u saopštenju .

DStar5

Savez radio-amatera je uspio da nabavi svu potrebnu i vrijednu tehničku opremu  najnovije generacije a veliku pomoć  je pružio Univerzitet Crne  Gore koji je obezbijedio  izvanredan prostor za rad Univerzitetskog radio kluba „Student“ na tehničkim fakultetima u kojima je oprema i instalirana . Dosaju da je izuzetno značajna pomoć Centra informacionog sistema Univerziteta koji je obezbijedio vrlo kvalitetnu konekciju sa Internetom a  najveća crnogorska radio-amaterska organizacija Radio klub „ Podgorica“ je obezbijedila potrebnu antensku instalaciju za početak rada .

"Od  Agencije za elektronske komunkacije  je dobio i odgovarajuće Odobrenje za korišćenje radio frekvencija čiji je nosioc Savez radio-amatera Crne Gore  i dodijeljen mu je pozivni znak 4ODPG . Odobrenje je dobijeno 22.septembra a već sledećeg dana prvi crnogorski digitalni D-Star repetitor je registrovan u svjetsku mrežu ovih repetitora i ostvarene su prve veze", stoji u saopštenju .

DStar6

Prema njihovim riječim,a mreža D-Star repetitora postaje globalni sistem emergency telekomunikacija za slučaj velikih prirodnih katastrofa i svih onih slučajeva kada komercijalni servisu  ne mogu da pokriju svojim  neke teritorije i određene potrebe  a svjetski radio-amaterski pokret sa svojim frekvencijama  je već mnogo puta dokazao da  je tada nezamjenjljiv.

"D-Star tehnologija je rezultat velikog brija inovacija i sa strane  telekomunikacija i elektronike i sa strane informacionih tehnologija i predstavlja  njihovu kompleksnu  isprepletenost   pa će ovaj  repetitor biti i svojevrsna laboratorija za  crnogorske  stručnjake u oblasti  telekomunikacija , elektronike i informatike a posebno će biti vrijedan studentima  tehnike i računarskih nauka  za njihovu  edukaciju i izradu specijalističkih , master pa i doktorskih radova", zaključuje se u saopštenju .

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.