Ćufte od riže sa mortadelom i sirom
Foto:Profimedia

Neobično i ukusno

Ćufte od riže sa mortadelom i sirom

Neka vaš odabir za današnji ručak budu ćufte od riže sa mortadelom i sirom.

 Neobična, a ukusna kombinacija.

Sastojci:

400 g riže

1 narandža

100 g kravlje rikote

50 g mortadele

40 g parmezana

prezle po potrebi

1 mrkva

1 veza vlasca

1 kašika ulja so,

biber maslinovo ulje

Priprema:

1. U vreloj posoljenoj vodi skuvati rižu  (oko 12 minuta). Potom je preliti kašikom ulja i ostaviti da se ohladi.

2. Mortadelu isjeći na manje komadiće, a koru narandže izrendati.

3. Rikotu izmutiti viljuškom, pa je pomiješati sa ohlađenom rižom. Dodati rendanu koru narandže i mortadelu. U smjesu postepeno dodati prezle, sve dok ne postane pogodna za oblikovanje. Probajte da oblikujete (mokrim rukama) jednu ćufticu da biste vidjeli je li dobra konzistencija. Po potrebi dodati još prezli. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Takođe, ako volite jači ukus, možete dodati i 40 g parmezana.

4. Sitno vlasac i mrkvu. U tavu dodajti malo ulja i povrće, propržiti ga nekoliko minuta pa sipati sok od polovine narandže. Ostaviti da se prži još minut a zatim ubaciti prethodno oblikovane ćuftice. Pustiti ih da se malo krčkaju kako bi upile aromu sosa, ali ne miješati već protresti (da se ne bi raspale). Poklopiti ih i ostaviti da se kuvaju oko 10 minuta.

5. Ako na kraju kuvanja sos izgleda previše tečan, izvaditi ćuftice i ostaviti sos da se redukuje na jakoj vatri. Ćuftice posuti parmezanom i poslužiti uz sos.

Nezavisne novine

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.