On želi da ustane iz kolica: Ljekar planira da njegovu glavu presadi na tijelo mrtvog čovjeka (VIDEO)
Foto:Screenshot

Jedini način

On želi da ustane iz kolica: Ljekar planira da njegovu glavu presadi na tijelo mrtvog čovjeka (VIDEO)

Italijanski neurohirurg dr Serđo Kanavero spreman je da operiše Valerija Spiridonova, 32-godišnjeg momka i izvrši mu transplataciju glave. Ljekar, naime, planira da njegovu glavu presadi na tijelo mrtvog čovjeka, koje će prvo pokušati da oživi elektrošokovima?!

Valerij je od malena prikovan za invalidska kolica, jer boluje od Verdig-Hofmanove bolesti, teškog oblika infantilne mišićne atrofije, kod koje se smrt očekuje oko treće godine života. Međutim, on je uspIo da nadmaši medicinsku prognozu i uđe čak u četvrtu deceniju života. 

- Naravno da postoji granica rizika, ali siguran sam u svoj rad - kazao je Kanavero. 

On je dodao je da uspjeh operacije potpuno zavisi od ruskog preparata koji se zove perftoran. To je zamjena za krv koja može riješiti problem velikoga gubitka krvi prilikom odvajanja glave od tijela. 

- Ako nešto krene naopako tokom operacije, glava će se, nakon odvajanja od tijela, smjestiti u poseban kontejner, nalik skafanderu astronauta - sa sigurnošću objašnjava dr Kanavero.

Taj "kontejner" treba da bude takav da ga dobrovoljni davaoci krvi i krvnih žila lako mogu pričvrstiti i stalno nositi na tijelu. Za sada su ovaj metod "izlječenja" usvojili Vijetnam, Južna Koreja i Kina.

Operacija je planirana za 2017. godinu i izvešće se u Kini.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.