Novi temperaturni skokovi: 2016. na putu da obori godišnji toplotni rekord
Ilustracija

Novi temperaturni skokovi: 2016. na putu da obori godišnji toplotni rekord

Avgust 2016. oborio je toplotni rekord kao šesnaesti mjesec za redom, što je najduži period uzastopnih mjesečnih temperaturnih rekorda od početka mjerenja 1880. godine, objavila je Američka agencija za okeane i atmosferu (NOAA).

Period od januara do avgusta takođe je bio najtopliji od kada su počela mjerenja, tako da je 2016. na putu da obori godišnji toplotni rekord, i prevaziđe 2015. godinu, navela je ova organizacija, a prenosi Beta.

Prosječna temperatura tla i okeana u avgustu bila je 0,9 stepeni Celzijusa viša od prosječne temperature 20. veka (15,6 stepeni), što znači da je ove godine avgust bio najtopliji za 137 godina, i potukao je prethodni rekord iz avgusta 2015. godine kada je temperatura bila viša od prosjeka za 0,05 stepeni. Avgust je takođe bio vrlo blizu temperature u julu, kada je potučen mjesečni toplotni rekord ikad zabilježen.

Za prvih osam mjeseci 2016. godine temperatura na površini okeana i zemlje je bila 1,01 stepen Celzijusa iznad prosjeka 20. vijeka (14,1 stepen Celzijusa) čime je pređen prethodni rekord za period januar-avgust iz 2015. godne od 0,16 stepeni više u odnosu na prosjek iz prošlog vijeka, navela je NOAA.

Kao još jedan znak da planeta nastavlja da se zagrijeva je to da je površina arktičkog leda u avgustu bila za 23,1 odsto ili 1,6 miliona kvadratnih kilometara manja od prosjeka između 1981 i 2010. godine. To je četvrta najmanja ledena površina za avgust od 1979. godine, od kada se Arktik mjeri pomoću satelita.

Po navodima istraživača, Sjeverni ledeni okean mogao bi da ostane sasvim bez leda tokom leta do 2030. godine, što bi zaustavilo okeanske struje i poremetilo meteorološke prilike u čitavom svijetu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.