U toku peti Međunarodni Festival lutkarstva: Formiran UNIMA centar Crna Gora

U toku peti Međunarodni Festival lutkarstva: Formiran UNIMA centar Crna Gora

Danas je u Podgorici, u okviru jubilarnog petog Međunarodnog festivala lutkarstva, koji se održava u KIC-u Budo Tomović, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, održana osnivačka skupština UNIMA centra Crna Gora.

Na osnivačkoj skupštini prisustvovalo je sedam glumaca Gradskog pozorišta i gosti Dikla Kac, predsjednica UNIMA centra Izraela i Robert Valtl, predstavnik Unima centra Slovenija.

Za predsjednicu Unima Centra Crna Gora izabrana je glumica Katarina Krek, a za sekretarku glumica Branka Femić Šćekić.

Za članove izvršnog odbora izabrani su Ivana Mrvaljević, v.d. direktorica Gradskog pozorišta i glumci Sejfo Seferović i Branko Ilić.

Članovi UNIMA centra Crna Gora su i  glumci Davor Dragojević i Dijana Dragojević.

UNIMA (UNion Internationale de la MArionnette) je nevladina je organizacija, osnovana u Pragu 1929. godine, pridružena UNESCO-u, koja okuplja ljude iz cijeloga svijeta koji doprinose razvoju lutkarske umjetnosti kako bi kroz tu umjetnost služili ljudskim vrijednostima mira i razumijevanja među narodima, bez obzira na rasu, politička ili religiozna uvjerenja i raznovrsnost kultura.

Međunarodni festival lutkarstva svečano je otvoren u srijedu veče. a kako navode organizatori i ove godine vlada veliko interesovanje publike za programske sadržanje pa su sale pune tokom svih predstava.

Trećeg dana Festivala, sjutra, u sali DODEST, u 18 i u 20 sati biće odigrana predstava „Karađoz” koju izvodi Teatar snova Gulhane iz Istanbula, Turska.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, u velikoj Sali KIC-a Budo Tomović, u 12 i u 20 sati, biće odigrana predstava „Maksimka i Galinka” Pozorišta glumca i lutke Ternopolj iz Ukrajine. U subotu će, u okviru pratećeg programa Festivala, biti održane dvije radionice za djecu: „Karađoz za djecu“ koju će voditi Goher Ergun od 11 sati i „Lutkarski kutak“ pod vođstvom Antonine Enalieve od 17 sati.

Posljednjeg, petog dana Festivala, u nedjelju, u sali DODEST, u 12 i u 18 sati biće odigrana predstava „Priče s koljena na koljeno i ekologija”, Lutkarskog teatra La cucaracha iz Meksika. Istog dana u velikoj Sali KIC-a. u čast nagrađenih biće odigrana predstava „Dobri zloćko”, Gradskog pozorišta Podgorica, a u 21 sat će biti održano proglašenje nagrada i zatvaranje Festivala.

Za vrijeme trajanja Festivala, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, postavljena je izložba radova Dragana Radulovića pod nazivom „Jastuk za mrave“. Izložba je otvorena za posjetioce u terminu od 14 do 20 sati, na spratu Dvorca, a trajaće do zatvaranja Festivala.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.