Počeo jubilarni peti Međunarodni festival lutkarstva

Podgorica

Počeo jubilarni peti Međunarodni festival lutkarstva

Jubilarni peti Međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2016, koji se održava od 14. do 18. septembra 2016. u KIC-u Budo Tomović, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, svečano je otvoren u večeras.

Festival je otvorila  Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu Glavnog grada, nakon čega je izvedena predstava „Alisa u zemlji čuda”, Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije.

U Dvorcu Petrovića na Kruševcu u okviru Festivala otvorena je izložba radova Dragana Radulovića pod nazivom „Jastuk za mrave“. Izložbu je otvorila Milica Bezmarević, istoričarka umjetnosti, a posjetioci će izložene radove moći da pogledaju za vrijeme trajanja Festivala, do 18. septembra, u terminu od 14 do 20 sati, na spratu Dvorca.

IMG1924

Prvog dana Festivala u centru za kulturu i sport u Andrijevici izvedena je predstava „Kad je sve bilo zeleno“ Teatra Ključ iz Tel Aviva, Izrael, dok je u Centru za kulturu u Danilovgradu na programu bila predstava „Toliko mora“ koju su izveli Cris Miguel i Danilo Tomić iz Sao Paula, Brazil.

Festival ove godine okuplja glumačke trupe iz čak 7 zemalja pa će se pred crnogorskom publikom predstaviti trupe iz Srbije, Izraela, Poljske, Turske, Meksika, Ukrajine i Brazila.

IMG1922

Kao i svake godine, ulaz je SLOBODAN, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a Budo Tomović. Ne postoji mogućnost rezervacije.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg - Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska, David Semenovič Burman, direktor Međunarodnog festivala Kukart iz Zraela, Rusija, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Kragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Srbija i Sejfo Seferović, glumac Gradskog pozorišta Podgorica

IMG1836

Osim stručnog, postoji i Dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. Ove godine u dječjem žiriju su: Novak Nikolić – predsjednik, Mara Đaletić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić, Mia Vojvodić, Lucija Podlesnik, Dunja Prelević, Jan Luka Podlesnik, Maša Drašler, Đina Stojanović, Nemanja Bulatović, Lara Velimirović, Nikola Grudić, Dušan Šoškić  i Ognjen Novosel.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju prestavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagrada najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi naziv Dragan Radulović, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

IMG1754

Ove godine Festival su podržali: Sekretarijat za kulturu glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Ambasada Izraela, Turski kulturni centar „Yunus Emre”, Podgoričko kulturno ljeto, Turistička organizacija Podgorice, KIC „Budo Tomović”, Ministarstvo culture, Ministarstvo turizma, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Elektroprivreda Crne Gore, Lovćen životna osiguranja, Čelebić, NLB banka, Hipotekarna banka, Delta City, Crnogorski elektroprenosni sistem, Jugopetrol, Plantaže, Ziaya,  Ledo i brojni mediji, štamparije i pojedinci.

Detaljan program Festivala se može preuzeti na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me, koji je dostupan na crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku, kao i na FB stranici Međunarodni festival lutkarstva, Podgorica-Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo).

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.