Šta je efikasnije: Trčanje ili brzo hodanje?
Ilustracija

Dobar način da se ostane u formi

Šta je efikasnije: Trčanje ili brzo hodanje?

Kardiovaskularne vježbe najbolje doprinose sveopštem zdravstvenom stanju, a hodanje i trčanje su dvije najjednostavnije vježbe koje se mogu raditi u svakom trenutku.

Često se postavlja pitanje koja od ovdje dvije vježbe je bolja kada je riječ o nekoliko osnovnih stvari. 

Gubitak kilograma? 

Obje aktivnosti su dobar način da se ostane u formi, ali ako želite da brže izgubite kilograme, trčanje ima prednost iz nekoliko razloga. 

Prvo, trčanje je napornije i samim tim sagorjeva više kalorija (2,5 puta više) od hodanja, a i više utiče na smanjenje apetita poslije treninga. 

Hodanje je savršeno za početnike, a kako bi skinuli višak kilograma hodačima se preporučuje da pređu što veći kilometražu i naizmenično menjaju brzinu hoda. 

Rizik od povreda? 

Trčanje punom brzinom povećava rizik od mogućih povreda. Svaki putkada počinjete novu formu vježbanja, srce, mišići i kosti moraju da se adaptiraju. Ako počnete prije nego što se organizam adaptirao, podložni ste većem naporu, uganićuma, frakturama, preforsiranju i bolestima. 

Bitno je da se ide postepeno i da se sluša tijelo i da se ne počinje bez zagrijevanja. 

Srčane bolesti? 

Svaka vrsta fizičke aktivnosti će pobljšati rad srca, ali sa druge strane forsiranje treninga može imati loše posledice. 

Poznata studija, u kojoj je učestvovalo 33.000 trkača i 15.000 hodača, pokazala je da brzo hodanje, malo više od trčanja smanjuje rizik od srčanih problema, uključujući visok pritisak i dijabetes, kada je istrošena ista količina energije. Što isto znači da je hodačima potrebno dva puta više vremena da sagore isti broj kalorija. 

Kada trenirate intenzivno, srce pumpa jače i nakon 60 minuta intenzivne fizičke aktivnosti, kao što je trčanje, srčane membrane se šire i omogučavaju mišiću da se adaptira. 

Za zdrave osobe ovo ne predstavlja nikakav problem, ali pod nekim drugačijim uslovima može da predstavlja veliki rizik. 

I brzo hodanje i trčanje su, pod normalnim uslovima, dobri za zdravlje srca. I jednoj i drugoj vježbi je zajednička jedna stvar: najbolja je ona u kojoj uživate i koje ćete se pridržavati dugo.

NEWS.COM.AU

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.