Feromon supstanca koja podstiče žene na seks?
Ilustracija

Eksperimenti pokazali

Feromon supstanca koja podstiče žene na seks?

Eksperimenti na životinjama pokazali su da mužjaci proizvode feromone koji ženke podstiču na razmnožavanje, ali takođe uzrokuju njihovo brže starenje, piše independent.

Mužjaci čak ne moraju da budu prisutni u vrijeme kada ženke reaguju na feromone – dovoljan je mirisni trag koji ostaje iza samo dvije vrste muških feromona.

“Mužjaci na taj način daju ženkama signale da ulože više snage u reprodukciju, ali tijela ženki tada više trpe. Postoji fina ravnoteža između reprodukcije i brige o tijelu, a mužjaci je narušavaju”, navodi doktor Ilja Ruvinski sa Nortverstern univerziteta u SAD.

“Signali koje ostavlja jedna vrsta feromona uzrokuju raniji ulazak u pubertet kod mladih ženki, dok druga vrsta usporava starenje reproduktivnih organa ženke, čineći je duže plodnom. Ipak, ova pojava ujedno uzrokuje brže propadanje tijela ženki”, objašnjava Ruvinski.

Dejstvo ovih feromona za sada je primijećeno kod miševa i valjkastih crva, a naučnici će pokušati da utvrde da li je riječ o univerzalnoj karakteristici pripadnika životinjskog svijeta, uključujući i ljude.

Istraživači navode da bi ovo otkriće moglo da dovede do stvaranja lijekova za odlaganje puberteta, produžavanje reproduktivne faze kod žena , pa čak i nastanak novih tretmana protiv starenja. Istraživanje je objavljeno u magazinu “Current Biology”.

NN/Independent

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.