Ako ste provjeravali
Ilustracija

Internet prevare

Ako ste provjeravali "ko vam gleda profil" nalog na FB-u vam je u opasnosti

Internet prevare sve su češća pojava, a jedna od najstarijih ponovno je aktuelna na društvenim mrežama i vjerovatno ste vidjeli da je vaši prijatelji dijele.

U pitanju je link koji vas navodno vodi na stranicu ili aplikaciju koja će vam otkriti ko gleda vaš Facebook profil.

Ova prevara postoji otkako je Facebooka, no iz te kompanije dosad su u nekoliko navrata demantovali da postoje takve opcije, naglašavajući da nikad ne bi dopustili takvu vrstu kršenja privatnosti.

"Facebook ne nudi način da njegov korisnik vidi ko mu gleda profil, niti na bilo koji način dopuštamo pojedincima i aplikacijama da imaju pristup takvim informacijama", naglasio je svojevremeno portparol Facebooka.

Oni koji kliknu na taj link mogli bi se naći u opasnosti. Ne samo da neće saznati ko im je gledao profil, već bi njihov profil mogla gledati osoba skrivenih namjera, a čak ga i ukrasti.

Facebook vam savjetuje da nikad ne ukucavate svoju lozinku ako niste sigurni da se nalazite na pravom meniju te društvene mreže i da ne idete na eksterne linkove koji vas s Facebooka odvode na sumnjive stranice. Ako ste ipak kliknuli prije ovog članka, promijenite svoju šifru što prije i pratite događaju li se neke sumnjive aktivnosti na vašem profilu, savjetuje hrvatski Index.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.