„Podvodna fotografija“ očarala publiku u Luštica Bay-u
Foto: Luštica Bay

„Podvodna fotografija“ očarala publiku u Luštica Bay-u

Izložba „Podvodna fotografija“ Stefana Kjučukova otvorena je sinoć u „Lipa“ galeriji u Luštica Bay-u, u prisustvu brojnih posjetilaca, stanovnika i ljubitelja fotografije i ronjenja.

Postavku čine 24 fotografije nastale tokom umjetnikovih putovanja u različite zemlje uključujući Meksiko, Palau, Indoneziju i Egipat, a organizovano je i prikazivanje fotografija snimljenih u podmorju Crne Gore.

"Na fotografijama je prikazana raznovrsnost svijeta okeana, od ljepote mikroogranizama do ribljih kolonija. Među fotografijama snimljenim u Truk laguni u Mikroneziji na Pacifiku, je i fotografija ljudske lobanje u mašinskom odjeljenju potopljenog broda „Yamagiri Maru“, navode u saopštenju.

saizlozbe

Kjučukov, advokat iz Bugarske a inače stanovnik Luštica Bay-a, godinama je impresioniran podvodnom fotografijom. Na jesen ga očekuje ronjenje i snimanje na Galapagosu.

U obraćanju publici, on se zahvalio na prilici da organizuje izložbu navodeći da je Luštica Bay izvanredno mjesto za priređivanje umjetničkih izložbi i drugih kulturnih događaja.

„Po mom mišljenju, fotografija je jedini način da blago podvodnog carstva bude otkriveno i da se posmatraju njegovi stanovnici. Ispod vode stvari su potpuno drugačije: od susreta sa kitovima i delfinima do ajkula i čarobno lijepih malih stanovnika grebena. Ronjenje je takođe susret sa podvodnim formacijama, kao što su pećine – veoma drugačiji i zamrznuti u vremenu univerzumi iz ledenog doba”, rekao je Kjučukov.

OtvaranjeIzlozbe

Kjučukov, sertifikovani ronilac je otkrio ronjenje još 2001. godine, a devet godina kasnije podvodna fotografija je počela da prati njegove avanture. Završio je fotografske studije kod čuvenog britanskog fotografa Martina Edža /Edge/.

Njegove omiljene destinacije su vode Indijskog okeana, naročito Indonezije, ali najbliži i najočigledniji podvodni raj je Crveno more. U mikronezijskom Pacifiku dubine kriju mnoge potonule brodove i njihove priče, a obala Meksika je dom mnogih morskih sisara i ajkula.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.