Jedan asteroid nas
Foto: Thinkstock

Deset puta bliži od Mjeseca

Jedan asteroid nas "za dlaku" promašio, a stiže i drugi

Deset metara dugačak asteroid sinoć nam je bio deset puta bliži od Mjeseca.

Ovaj bliski susret prošao je bez posljedica po našu planetu i komunikacione satelite, budući da je kamen iz svemira “prozujao” iznad Južnog pola, potvrdila je NASA. 

2016 RB1 ima između sedam i 16 metara u prečniku i, kako naučnici očekuju, to će biti najbliži susret Zemlje sa nekim asteroidom u narednih pola vijeka. 

On je prošao pored nas na udaljenosti od samo 40.000 kilometara, dok je poređenja radi, udaljenost Mjeseca 384.000 kilometara. 

Asteroid je otkriven tek prekjuče i bio je vidljiv samo na južnoj hemisferi. 

Još jedan asteroid prošao je pored Zemlje, ali na mnogo većoj udaljenosti. On je imao prečnik od čak 1,6 kilometara i da je kojim slučajem bio na putu ka Zemlji, zbrisao bi cijelo čovječanstvo. 

To nisu jedini bliski susreti koji ćemo imati ovih dana – već sledeće nedelje blizu Zemlje proći će asteroid dugačak 61 metar. Naime, 17. septembra će pored nas proći kamen brzinom od 50.000 kilometara na sat.

DAILY MAIL/B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.