„Podvodna fotografija“ sjutra u Luštica Bay-u
Ilustracija

„Podvodna fotografija“ sjutra u Luštica Bay-u

Izložba „Podvodna fotografija“ Stefana Kjučukova biće upriličena u Luštica Bay marina naselju sjutra u 18.30 časova.

Izložba se sastoji od 24 umjetničke fotografije namijenjene otkrivanju, kako navode iz Luštica Bay-a ljepote svijeta okeana i njegove intrigantne prirode.

"Fotografije su nastale tokom umjetnikovih putovanja u različite zemlje uključujući Meksiko, Palau, Indoneziju i Egipat. Izložba će takođe predstaviti crnpogorske podvodne fotografije snimljene tokom istraživanja u našim priobalnim vodama", navode u saopštnju.

Prikazivanje fotografija iz Crne Gore biće organizovano na otvaranju izložbe.

Kjučukov, advokat iz Bugarske a inače stanovnik Luštica Bay-a, godinama je impresioniran podvodnom fotografijom.

„Podvodna fotografija je došla u moj život kao nastavak napredovanja u mom hobiju - ronjenju. Kada je taj hobi postao rutina, i kada sam ga savladao u mjeri koja je dozvoljavala da počnem da primjećujem podvodni svijet u punoj ljepoti, pojavilo se bezbroj mogućnosti i kao najvažnija iskristalisala se fotografija. U mom slučaju, ispostavilo se da je podvodni svijet strast koja je osvojila mnoge tvrđave iz mog detinjstva koji su izgledale nepobjedive poput skijanja, aviomodeliranja i jedrenja...“, rekao je umjetnik povodom izložbe.

Kjučukov, sertifikovani tehnički i pećina ronilac  je otkrio ronjenje još 2001. godine, a devet godina kasnije podvodna fotografija je počela da prati njegove avanture. Završio je fotografske studije kod čuvenog britanskog fotografa Martina Edža.

Njegove omiljene destinacije su vode Indijskog okeana, naročito Indonezije, ali najbliži i najočigledniji podvodni raj je Crveno more. U mikronezijskom Pacifiku, kako navodi, dubine kriju mnoge potonule brodove i njihove priče, a obala Meksika je dom mnogih morskih sisara i ajkula.

Veliki je pobornik zaštite podvodnih ekosistema, i zalaže se da pravila i propisi ronjenja adekvatno prate zadovoljenje potreba ekosistema, nikako suprotno, ističući moto jednog od najpoznatijih svjetskih obrazovnih sistema za ronioce: „Ponesi samo dobre snimke/fotografije, ostavi samo mjehuriće“.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.