Ministar kulture otvorio 46. Ratkovićeve večeri poezije (FOTO)

Svojevrsnu misija čuvanja pjesničke riječi

Ministar kulture otvorio 46. Ratkovićeve večeri poezije (FOTO)

Pavle Goranović, ministar kulture otvorio je juče 46. izdanje Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju.

Ratkovićeve večeri poezije, festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje.

Goranović je na otvaranju kazao da Ratkovićeve večeri imaju svojevrsnu misiju čuvanja pjesničke riječi.

“Kada se uzme u obzir da su posljednjih godina najznačajniji književnici iz regiona rado dolazili u Bijelo Polje, onda postaje jasno koliko smo dužni da ovu pjesničku svetkovinu podržimo.” kazao je on, dodavši da prepoznatljiva energija i svijest o važnosti kulture u Bijelom Polju  obavezuju na još značajniju podršku.

IMG4609

Pavle Goranović

“Crna Gora, u duhovno intrigantnoj dolini Lima, zahvaljujući Ratkovićevim večerima poezije, ima danas svojevrsnog čuvara bogatog kulturnog nasljeđa jednog prostora koji nas je vjekovima darivao čudesnim ličnostima i događajima. Ta dostignuća predstavljaju same vrhove crnogorskog stvaralaštva, a njihove univerzalne poruke ulivaju se i u druge predjele” rekao je na otvaranju Goranović.

Ratkovićeve večeri poezije  se održavaju od 3. do 5. septembra, a tokom tri festivalska dana realizuje se 25 programa posvećenih pjesnicima i njihovom stvaralaštvu.

Austrija je zemlja gost ovogodišnjeg izdanja, dok su specijalni gosti 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju glumac Rade Šerbedžija i dobitnica Gonkurove nagrade Jakuta Alikavazović.

IMG4734

Rade Šerbedžija

Nagradu “Risto Ratković” ove godine su podijelili Lana Derkač iz Zagreba, za knjigu pjesama „Posvajanje neba“ u izdanju Hrvatskog društva pisaca i Tatjana Bijelić iz Banja Luke za knjigu „Karta više za pikarski trans“ u izdanju Književne zaklade „Fra Grgo Martić“ – Kreševo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.