Porše 960 odložen zbog dizel skandala

Nije jedina žrtva

Porše 960 odložen zbog dizel skandala

Glasine u vezi sa superautomobilom sa središnje pozicioniranim motorom iz Poršea kolaju internetom već nekoliko godina, ali nakon „Dizelgejta“, čini se da su male šanse da se tako nešto desi, bar ne u doglednoj budućnosti.

Dotični model je trebalo da stupi na scenu 2019., i pozicionira se između 911 Turbo S i rasprodatog 918 Spydera. Po posljednjim informacijama, neće ući u proizvodnju prije 2026.

Mada su novosti razočaravajuće, one nimalo ne čude, ukoliko se u obzir uzme da je šef VW grupe, Matijas Miler, već objavio planove o ukidanju nekih modela. Cilj konglomerata je da uštedi, odnosno generiše što više novca da bi ublažio izazvani skandal.

Porše 960 nije jedina žrtva. Druga generacija Phaetona je takođe odložena do kraja dekade, kada će biti lansirana kao čisto električno vozilo. Golf R400 koncept je trebalo da se transformiše u R420 serijski model, ali je takođe otkazan.

Što se 960-ice tiče, ona je trebalo da bude Poršeov odgovor Ferrariju 488 GTB, sa quad-turbo osmocilindarskim 3,9-litarskim bokserom, središnje pozicioniranim. Po preliminarnim informacijama, trebalo je da raspolaže sa oko 650 ks. Novi motor navodno krasi tehnologija varijabilnih kompresionih odnosa, „VarioCom“, u sličnom stilu kao nedavno objavljeno Infinitijevo VC-T rješenje.

NN, vrelegume

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.