Sjutra počinju  46. Ratkovićeve večeri poezije, nastupiće više od 40 pjesnika iz Evrope i regiona.
Kuća Rista Ratkovića

Bijelo Polje, od 3. do 5. septembra

Sjutra počinju 46. Ratkovićeve večeri poezije, nastupiće više od 40 pjesnika iz Evrope i regiona.

Ministar kulture, Pavle Goranović, otvoriće sjutra u 20 sati 46. izdanje Ratkovićevih večeri poezije u Velikoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju.

Austrija je zemlja gost ovogodišnjih pjesničkih večeri, na kojima ce nastupiti više od 40 pjesnika iz Evrope i regiona.  

Specijalni gosti 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju biće glumac Rade Šerbedžija i dobitnica Gonkurove nagrade Jakuta Alikavazović.

Tradicionalno, biće uručena i nagrada "Risto Ratković", za koju ove godine konkuriše 38 knjiga, dok je na konkurs Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina prijavljeno 17 rukopisa.

Odluka stručnog žirija saopštena je 1. septembra na konferenciji za novinare, u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Nagradu će ove godine podijeliti Lana Derkač iz Zagreba, za knjigu pjesama „Posvajanje neba“ u izdanju Hrvatskog društva pisaca i Tatjana Bijelić iz Banja Luke za knjigu „Karta više za pikarski trans“ u izdanju Književne zaklade „Fra Grgo Martić“ – Kreševo.

- U prethodnim godinama intezivno smo radili na inoviranju festivala u koncepcijskom smislu, pa su Ratkovićeve večeri dobile svoj muzički, likovni i dramski segment. Imamo zadovoljstvo i čast što ćemo ugostiti velikog glumca i pjesnika Radeta Šerbedžiju. U likovnom dijelu programa predstavićemo stvaralaštvo savremenog francuskog umjetnika Žan Piera Tangaja, a u dramskom dijelu vidjećemo predstavu Obrada Nenezića “Sveti i prokleti”, tragediju inspirisanu legendom o Vladimiru i Kosari. U okviru izdavačke djelatnosti JU Ratkovićeve večeri poezije, ponuđena je saradnja pjesniku Šerbedžiji i očekujemo da ćemo u narednom periodu imati objavljenu njegovu zbirku poezije- najavili su organizatori.

46. Ratkovićeve večeri poezije trajaće do 5. septembra i tokom tri dana Festivala biće realizovano 25 programa posvećenih pjesnicima i njihovom stvaralaštvu.

Ratkovićeve večeri poezije, festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje.

- Program ove ustanove je koncipiran kao mjesto susreta relevantnih crnogorskih, regionalnih i umjetnika iz svijeta, što definitivno visoko pozicionira naš grad na mapi umjetničkih dešavanja. Možda je upravo ova manifestacija najznačajniji kulturološki segment u ukupnom kulturnom pregalaštvu našeg grada. Na kraju, ova manifestacija čuva sjećanje na velikane pisane riječi i pjesnike ovog kraja, kojim bi se mogla ponositi i mnogo veća sredina nego što je Bijelo Polje. Kao institucija koja se već etablirala na kulturnoj mapi Crne Gore, Ustanova se bavi aktivnim mapiranjem na kulturnom podneblju Evropske unije, istakli su organizatori.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.