Bez vize u 107 država svijeta
Ilustracija

Sa crnogorskim pasošem

Bez vize u 107 država svijeta

Crnogorski državljani bez vize mogu da putuju u 107 država svijeta što nas stavlja na 47. mjesto , dok najmoćniji pasoš na svijetu, već treću godinu zaredom, imaju Njemci koji bez vize mogu da uđu u 177 zemalja.

Prilikom analize moći pasoša, uzima se u obzir sloboda putovanja građana neke zemlje, odnosno u koliko zemalja od ukupno 218 mogu da uđu bez vize.

Iza njemačkog pasoša, na drugom mjestu po moći je švedski pasoš koji ima „prolaz“ u 176 zemalja. Slijedi pasoš Velike Britanije, zajedno sa pasošima Finske, Francuske, Italije i Španije – njihovi državljani bez vize mogu da putuju u 175 država.

Sjedinjene Američke Države su sa prošlogodišnjeg drugog mjesta na ovoj listi pale na četvrto mjesto, koje dijele sa pasošima Belgije, Danske, Holandije, a slobodan im je ulaz u 174 zemlje.

Kada je riječ o državama koje imaju najmanju slobodu putovanja, posljednji na listi je Avganistan (na 104. mjestu) jer Avganistanci bez vize mogu da uđu u samo 25 država. Na listi najmanje moćnih pasoša drugi je Pakistan (29 zemalja), a treći je irački pasoš uz koji se, bez vize, može ući u samo 30 zemalja.

Od zemalja regiona, Srbija na ovoj listi zauzima 43. mjesto, čiji državljani bez vize mogu da posjete 115 država. Mađarska je na destom mjestu (167 država), Hrvatska na 24. mjestu (bez vize u 149 zemalja), Makedonija na 45. uz ulaz u 111 država, dok je bosanski pasoš uz koji se bez vize može ući u 101 zemlju, na 52. mjestu. 

Interesantno je da je ruski pasoš manje „moćan“ od crnogorskog, pošto Rusi bez vize mogu da uđu u 105 država (48. mjesto na listi).

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.